All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Na 17. spratu solitera bave se poljoprivredom: Marijan i njegova žena umesto kuhinje i spavaće sobe, imaju plastenik

Baš zbog svog kvaliteta i nutritivnih vrednosti, sve se više traži ovakvo mikropovrće

Sve je počelo putovanjem u London gde je bračni par Butković u jednom kineskom restoranu probao blanširane klice. Sve je bilo toliko ukusno da su hteli da nastave da ih jedu i u Zagrebu. Mikropovrće je zbog svog kvaliteta sve prisutnije u domaćoj kuhinji i na domaćim stolovima. Verovali ili ne ovaj tip povrća se gaji i na sedamnaestom spratu zagrebačnog solitera. I dok bi većina uživala u pogledu na metropolu, dvoje preduzetnika, svoj stan pretvorili su u plastenik.

U 65 kvadrata, umesto kuhinje i spavaće sobe, postavili su police za uzgajanje mikropovrća.

– Recimo, ovaj brokoli, svaka ova biljčica izraste u odrasli brokoli koji možete da kupite na pijaci – kaže Marijan Butković, proizvođač povrća.

Sve veća potražnja za mikropovrćem

Baš zbog svog kvaliteta i nutritivnih vrednosti, sve se više traži ovakvo mikropovrće, prenosi Dnevnik.hr.

– Ono se razvija sada i do 50 puta ima više raznih dejstava koji su za ljudsko zdravlje potrebni i vrlo dobri, ona ima do 50 puta više tih dejstava po gramu, kilogramu, nekoj jedinici od odrasle biljke i zato je ona bitna za ishranu i zato su zdrave. To se sve radi na osećaj, nema tu merenja, kad podigneš, znaš da li povrću treba voda ili ne – kaže Butković.

Za proizvodnju mikropovrća ne treba vam ni puno mesta ni puno vremena, na primer, ovaj brokoli je posejan pre deset dana i danas je već spreman za jelo.

Nema traktora i motike

Da bi svaka uspela i bila približno istog kvaliteta, potrebno je mnogo truda.

– Nema traktora, nema motike, nema mašina, alata i tako, ali je težak posao pa se ne odlučuje baš svako za to – kaže Butković.

Urbane bašte posebno su zanimljive hobistima i ljubiteljima povrća, tako je započela i ova priča. Ali, kasnije je prerasla u posao, koji se svakodnevno razvija i širi.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top