All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

Musliman platio obnovu pravoslavne crkve stare 700 godina: Pretili mu da će ga izbaciti iz Islamske zajednice, on je nastavio da zvoni na zvoniku

Huso, kako ga zovu prijatelji, je platio sve što je dosad izgrađeno i istraživano iz svog džepa. Kako kaže, niko od nadležnih iz Federacije BiH i same države nije hteo da učestvuje u tome

Pravoslavna crkva stara najmanje 700 godina pronađena u Bugojnu veliko je otkriće, ali isto tako veliki je potez što je njenu obnovu u potpunosti platio Husein – Huso Smajić (64) iz Bugojna, koji o ovom zdanju redovno brine.

Prilikom otkopavanja na zemlji Smajića je pored ostataka crkve pronađeno i 12 pokojnika, od kojih je jedan broj bio prekriven svilom, zlatom i baršunom, tako da je sigurno da se radi o kraljevskoj porodici. Pretpostavlja se da je u prvom grobu, najvećem i najraskošnijem, sahranjena kraljica Jelena Gruba, koja je presto nasledila od supruga i koja je vladala u periodu od 1395. do 1398. godine, pišu Nezavisne.com.

Huso, kako ga zovu prijatelji, platio je sve što je dosad izgrađeno i istraživano iz svog džepa. Kako kaže, niko od nadležnih iz Federacije BiH i same države nije hteo da učestvuje u tome.

– To je naša stvarnost, mi ćemo pre pustiti da ovako nešto propada nego da ovde imamo toliko turista da ne možemo proći. To je valjda ta politika koja nam dolazi iz Sarajeva – kaže Smajić.

Zemlja u kojoj je pronađeno istorijsko blago u vlasništvu je porodice Smajić od 1953. godine. Kupili su je Husini pokojni roditelji i dalje preneli njemu, koji je sasvim slučajno otkrio šta se nalazi par metara ispod zemlje.

– Radili smo na akumulaciji za jednu malu centralu ovde i tako došli do prvih otkrića – govori Huso.

Stari grad Vesela straža, kako je pravi naziv bogatog lokaliteta, sada je mesto dostojno svake pohvale. Stara crkva je sređena i očuvana od zaborava, tu su i veliki krst, slika Isusa, zvono, konak i mali objekat ukopan pod zemljom gde su uredno očišćene kosti svih pokojnika, pišu Nezavisne.com.

– Pop Slaviša je veliki čovek i pravi prijatelj, a danas je takvih malo – tvrdi Huso.

Zbog toga što ljude ne deli po veri i naciji Huso je, kaže, imao dosta problema, stalno sluša pogrdne nazive koji su mu upućeni, priče kako ga treba izbaciti iz Islamske zajednice i slično, ali on ne mari.

– Šta ja znam što se tako ponašaju, valjda im smeta ta crkva što se gradi – ističe Huso.

Koliko ga ne interesuju priče zlonamernih, kako kaže, pokazao je i time što rado zvoni na zvoniku izgrađenom pored stare crkve, jer za Husu crkva koju gradi nije ništa negativno nego objekat tolerancije, ljubavi i mira.

Na Vaskršnji/Uskršnji ponedeljak na Veseloj straži su imali izložbu eksponata i druženje. Huso kaže da je pozvao predstavnike sve tri najveće konfesije u BiH, ali da se “njegovi” nisu odazvali.

– Svi su se odazvali osim pripadnika Islamske zajednice. Stvarno ne znam šta je sa tim ljudima. Ne razumem takvo ponašanje, a ovamo se stalno priča o suživotu i celovitoj BiH – kaže on.

Dodaje da mu je teško što niko iz Islamske zajednice nije došao na taj dan, ali opet mu je srce bilo puno kada se toliki broj drugih ljudi pojavio na druženju.

Srba povratnika malo

Slaviša Đurić, pravoslavni sveštenik u Bugojnu, kaže da je srpskih povratnika u tom gradu malo – oko 300. Pre rata u Bugojnu je bilo skoro 10.000 Srba. Parohijski dom, crkva i drugi objekti u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve paljeni su nekoliko puta. Uprkos tome, crkva u kojoj on služi poseduje nekoliko knjiga starih i po dva-tri veka, pišu Nezavisne.com.

– Od 2013. do 2015. godine nismo imali nijedno krštenje u Bugojnu. Prošle i ove samo po jedno – kaže otac Slaviša.

Na groblju iza crkve sahranjeni su i preci Aleksandra Vučića, premijera i novoizabranog predsednika Srbije. Svega kilometar od crkve u mestu Čipuljić žive i članovi porodice Vučić, a to su Drago i Anđelka, pišu Nezavisne.com.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Pogledajte video:

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top