All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

Molbe ih nisu pokolebale, MAJKE nastavljaju sa ŠTRAJKOM GLAĐU

Posle dvadeset dana danonoćnih protesta ispred skupštine majkama ugroženo zdravlje. Apeli Filipa Vujanovića i mitropolita Amfilohija nisu urodili plodom

Uprkos molbama predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića, majke koje već dvadeset dana štrajkuju isred Skupštine Crne Gore jer su im naknade za troje i više dece smanjene sa 336 na 264 evra, odnosno sa 192 na 144 evra, nemaju nameru da odustanu od zahteva da im se primanja ne umanjuju, a pogotovo ukidaju.

Drama na pločnicima ispred državnog parlamenta traje danima, nekima od njih zbog lošeg zdravlja pomagali su i lekari, a podršku iz dana u dan, osim muževa, daju im i deca.

– Istrajaćemo i nećemo popuštati. Svesne smo da se borimo za svoju decu – poručila je majka Željka Savović.

Prvi put od iskazivanja njihovog revolta poruku im je ovih dana poslao i prvi čovek Crne Gore, moleći ih da prekinu štrajk i da u saradnji sa vladom pomognu da se hitno pronađe održivo rešenje za njihove zahteve. Istovremeno je pozvao vladu da efikasnije nađe celovito rešenje, apelujući na Ustavni sud da se izjasni o tome jesu li naknade u skladu sa najvišim pravnim aktom, kao i da li je smanjenje u skladu sa najvišim pravnim aktom.

 

– Javnosti je poznato da sam više puta saopštio da su naknade za majke sa troje i više dece utvrđene zakonom, ali da su bez adekvatnog ispitivanja njegove finansijske održivosti s obzirom na broj korisnica i konačnog budžetskog izdatka. Ova naknada je utvrđena za preko 21.000 korisnica, što iznosi preko 72 miliona evra. U budžetu, jednostavno, nema tih para! Ali majke sa troje i više dece ne bi smeale da budu oštećene – kaže Vujanović. – Za sadržinu zakona odgovara Skupština – dodaje Vujanović. Molim majke u štrajku da, vodeći računa o svom zdravlju, prekinu protest i kroz institucije sistema zaštite svoje pravo.

On podseća da nakon donošenja zakona nije mogao uticati ni na osnovni, ni na izmenjeni zakon, jer je ovlašćen samo da vidi da li postoji unutrašnja kolizija normi.

Sličnu molbu majkama uputio je i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je posetio žene u protestu ispred Skupštine Crne Gore.

– Gledajući vas ovde, kao da gledam svoju majku – rekao je Amfilohije. – Zato imam beskrajno poštovanje prema vama. Ako je država toliko siromašna da ne može da ispoštuje majku i dete, ona nema budućnost. Ovo je udar na svetinju života i dostojanstvo Crne Gore i najveća sramota koja se dogodila – rekao je vladika.

MASOVNI PROTESTI

LIDER Radničke partije Janko Vučinić podseća da su naknade jedino sigurno primanje u 22.000 domova. Zato je predložio majkama da započnu razgovor sa nadležnim institucijama, a ako do toga ne dođe, da već sutra krenu u masovne proteste.

(Dijaspora.news/vijesti.me)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top