All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

MLADOM RUDARU NIJE BILO SPASA Goran (24) bio potpuno sam kada ga je ubila ogromna stena

U Gornjoj Ljubati kod Bosilegrada u petak je sahranjen pomoćnik rudara Goran Vanev (24), koji je smrtno nastradao 14. decembra na četvrtom horizontu Rudnika olova i cinka “Grot” u Krivoj Feji.

Poginuli rudar živeo je kod ujaka u selu Zlatokop nadomak Vranja sa sestrom i majkom. Neutešna sestra Tamara rekla je da treba da se zna prava istina o pogibiji njegog brata, koji je planirao da se venča sa devojkom iz Čačka.

 Nesrećnom rudaru nije bilo spasa, jer se na njega u jami obrušila ogromna stena. Kada se dogodila tragedija, pored Goran Vaneva nije bilo ni jednog drugog rudara.

Osnovno javno tužilaštvo naložilo je Policijskoj upravi u Vranju da dostavi izveštaj o uviđaju u rudarskoj jami, koji je obavila republička inspekcija za rudarstvo. Portparol Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju Mirjana Vukojičić izjavila je da če se posle rezultata obdukcije i izveštaja inspektorata rudarstva znati uzroci rudarske tragedije.

Foto: Veselin Pešić / RAS Srbija

Sahrani u Gornjoj Ljubati prisustvovali su predstavnici krivifejskog rudokopa i lokalne samouprave u Bosilegradu. Direktor “Grot investa” Miodrag Stojković rekao je da će ovo preduzeće da snosi troškove sahrane i pruži finansijsku pomoć majci nastradalog rudara. Predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev ističe da će lokalna zajednica finansijski da pomogne majci poginulog rudara, koja je za kratko vreme izgubila sina i mladog supruga.

– Porodica poginulog rudara živela je u udaljenoj mahali Kolčina Garina u Gornjoj Ljubati. Žitelje opštine Bosilegrad teško je pogodila pogibija nesrećnog mladića. Dobro sam ga poznavao i o njemu mogu da govorim samo biranim rečlima. Obezbedićemo pomoć njegovoj majci zavijenoj u crno – rekao je predsednik Vladimir Zaharijev.

Loša bezbednost rudara

Mada u Rudniku olova i cinka “Grot” tvrde da kobnog jutra nije bilo propusta, bezbednost rudara u jami je loša. U proteklih 14 meseci u jami rudokopa dogodile su se tri tragedije. O tome nedvosmisleno svedoči činjenica da je 17.oktobra ove godine u jedan sat iza ponoći u jami gotovo na istovetan način poginuo rudar Goran Stojiljković(42)iz Krive Feje. Za rudara je bio koban veliki odron zemlje u jamskom horizontu. U rudarskoj tragediji teže je povredjen pomoćnik smene Jovica Tasić iz Trebešinja kod Vranja. Stradali rudar preživeo je tri nesreće.Iza sebe ostavio je suprugu Jelenu i decu Vladana i Ivanu.

U rudniku “Grot” u Krivoj Feji nesreća se dogodila i 25 oktobra 2015. godine kada se u jami obrušila stenovita gromada i na lice mesta ubila glavnog rudara Miomira Ljubića(56) iz Vranja. Nesrećni rudar ostavio je iza sebe suprugu i troje dece.Poginuo je na mestu “radilište”.

Dijaspora.news Izvor blic.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top