All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Mlada Novosađanka (23) ostavila je sve i zaputila se u Indiju. Tamo je dobila posao u svetskom gigantu! (FOTO)

Ona u TCS radi kao Java developer na razvijanju internih veb-aplikacija, i to za platu koliku bi imala u prosečnoj IT firmi u Srbiji

Novosađanka Imola Fodor (23), studentkinja računarstva na novosadskom Fakultetu tehničkih nauka, posao je našla u dalekom Hajderabadu.

Imola tamo radi u komapniji “Tata Consultancy Services – TCS”, koja u oblasti IT sektora zapošljava 300.000 ljudi širom sveta i kaže da plata nije bila presudna za odlazak u Indiju.

Ova mlada Novosađanka u Hajderabadu se obrela uz pomoć internacionalne studentske organizacije AIESEC preko koje je s njom, videvši njenu biografiju, kontaktirala regruterka kompanije TCS iz Mumbaja i predložila joj da se priključi njenom timu u Hajderabadu.

– Želela sam da radim u jednoj velikoj internacionalnoj kompaniji i da se profesionalno usavršim. Takođe, za mene je dodatni izazov da prihvatim ovaj posao bio taj što sam želela da upoznam jednu novu zemlju, kulturu, a i sebe u takvom okruženju – priča Imola za Blic.

Ona u TCS radi kao Java developer na razvijanju internih veb-aplikacija, i to za platu koliku bi imala u prosečnoj IT firmi u Srbiji.

– To je sasvim dovoljno za lagodan život u Indiji. Stanujem u velikom dupleksu sa cimerima iz Kolumbije, Tunisa, Francuske, Obale Slonovače i Azerbejdžana u delu grada u kojem su uglavnom zaposleni u IT sektoru. Tu je i bezbednost na najvišem nivou, tako da nema razloga za brigu – objašnjava Imola.

Imola kaže da se Indijci iznenade kada čuju iz koje zemlje dolazi jer više od 90 odsto njih ne zna gde je Srbija, pa misle da se radi o “Siberiji”.

– Kada im pričam o Srbiji i pokazujem slike naše zemlje, svi su oduševljeni i voleli bi da je posete – dodaje Imola za Blic.

Neprijatnosti nije bilo, tvrdi Imola, ali kaže da je dolazilo do nesporazuma.

– Stranci koji rade u Indiji dobijaju iskaznicu Pan card koja nam služi za identifikaciju i putovanje po indijskim državama. Desilo nam se da nas nisu pustili da posetimo prelepa Andamanska ostrva i vratili su nas s aerodroma jer nismo imali pasoše.

-Tamo su pooštrili kontrolu, pa su nam tražili pasoše zato što su neki stranci dali alkohol pripadnicima lokalnog plemena, što se nadležnima nije dopalo. Naravno, snašli smo se i vratili se – priseća se Imola, uz napomenu da je donedavno zbog toga turistima bio zabranjen pristup Andamanskim ostrvima.

Imola kaže da se nebrojeno puta našla u zanimljivim situacijama.

– Svakodnevica je borba za prelazak preko ulice pošto se slabo poštuju pravila. Slikanje sa meštanima takođe predstavlja problem zato Kako ješto su nepoverljivi, a o sporazumevanju sa ljudima rukama i nogama da i ne govorim. Posebno je zanimljivo biti privilegovan u redovima, a barem jednom dnevno me pitaju iz koje sam zemlje – priča nam mlada Novosađanka.

Imola kaže da je D hrana koju je probala u Indiji meso ajkule, ali upozorava sve one koji bi se zaputili u ovu daleku zemlju da izbegavaju hranu koja se prodaje na ulici jer može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Imola ohrabruje svoje kolege da se upuste u sličnu avanturu jer je sada idealno vreme za to.

– Planiram da odem negde u zapadnu Evropu i steknem iskustvo u radu u nekim IT oblastima koje još nisu razvijene u Srbiji, pa da se vratim u našu zemlju i tu nastavim da živim i radim. Na kraju krajeva, kao što se vidi i po ulicama velikih gradova Srbije, mi mladi smo ti koji treba da preuzmemo inicijativu i poboljšamo standard naše zemlje, a ne da bežimo iz nje – priča Imola, koja uskoro završava FTN.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top