All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Miloš se posle 35 godina vratio iz ŠVAJCARSKE i napravio hotel za kokoške čija se vrata otvaraju na senzor: (FOTO/VIDEO)

Kragujevčanin Miloš Jovanović (59) napravio je pravi hotel za kokoške u kome one imaju pun komfor, a uskoro će im se i vrata otvarati na senzor! Hotel je načinjen po uzoru na slične koji postoje u Švajcarskoj, gde je Jovanović radio 35 godina.

Na pitanje – zašto hotel, ovaj čovek kaže – jer lepo izgleda na imanju i jer koke imaju prava na život dostojan jednog bića.

Sve je počelo kada se Miloš sa suprugom pre dve godine vratio iz Švajcarske u Kragujevac, naselje Stanovo. Ima kuću, ali i imanje na kilometar od kuće. A imanje je trebalo kositi, a travu bacati.

– A bacanje hrane, makar i trave, za mene je sulud potez. Pa sam kupio ovce da travu pasu i koke da ovcama pomažu. A onda je kokama trebala kuća. Posle par dana analiza na internetu, našao sam šta želim, napravio nacrt i počeo izgradnju – kaže Jovanović.

Hotel za kokoške veličine je dva puta metar i po, a visine 1,5 metara. Načinjen je od drveta, dasaka za brodski pod. Od zemlje je odignut bagremovim stubićima.

Foto: Telegraf

Luksuzni kokošinjac ima dvoja vrata sa suprotnih strana, jedna za koke, druga za domaćina, kada želi da proveri da li je sve u redu. Na bočnim zidovima su gnezda, po šest sa obe strane, a gazda otvaranjem poklopca spolja svakoga dana može skupljati jaja.

Između ta dva bočna zida su prečage na kojima koke noću sede i spavaju, kao što oduvek čine sve kokoške ako imaju uslove da spavaju na prirodan način. Krov je pokriven OSB pločama i limom. Kokošinjac- hotel ispod poda ima fioku u koju pada svo đubre, te se čišćenje svodi samo na pražnjenje te fioke.

Foto: Telegraf

Miloš sada ima dva hotela za koke. Svaki može da primi po 35 životinja. I tu se ne završava luksuz za kokoške, uskoro će biti unapređen način otvaranja “njihovih” vrata na apartmanu.

– Naručio sam iz Švajcarske senzor koji će pomoći da se vrata otvaraju automatski. Uveče, kada senzor očita smanjenu svetlost aktiviraće mehanizam koji će vrata kokošinjca automatski zatvoriti. Ujutru kada svane i određena količina svetla padne na senzor, vrata će se otvoriti. Tako ja ne moram rano da ustajem ili brinem jesam li zatvorio kokošinjac, da u njega ne upadne neka mačka ili lisica – objašnjava Jovanović.

Foto: Telegraf

Miloševe koke danju imaju za ispašu celo imanje, a nastupaju posle ovaca koje pasu i rasteruju uplašene bube, koje onda skaču na sve strane, pravo u kokošije kljunove. Trava, bube i luksuzno prenoćište čine jaja ovih koka- nezamenjivim.

Iza hotel- kokošinjca ovog čoveka nije samo potreba da mesto za čuvanje životinja bude lepo, nego i cela jedna filozofija, možda nastala u Švajcarskoj.

 Tamo ne možete kupiti štene, pa ga baciti kada poraste, kazniće vas. Da je ovde tako ne bi nam trebali toliki azili i ne bi bilo toliko napuštenih sirotih životinja. U Švajcarskoj takođe možete ostati bez stoke ako je čuvate u lošim uslovima. I još nešto, tamo o svakom parčencetu zemljišta neko brine, bilo da je to bašta, njiva ili dvorište.

Foto: Telegraf

– Nema parcela zaraslih u travu ili pokrivenih đubretom. Sve je nečije i taj je dužan da brine. A ako neće, prijaviće ga komšija, jer shvata kao svoju obavezu da okolinu što bolje čuva za generacije koje dolaze – objašnjava Jovanović dodajući da je na ovom i u Srbiji mnogo urađeno poslednjih godina.

Miloš Jovanović nedavno je stavio na sajt za prodaju svoju ponudu hotela za koke i ceni ga 500 evra. Razlog te cene je kaže, da ne bude mnogo kupaca! Prodaja i nije glavni cilj.

Foto: Telegraf

– Svakog dana mi u dvorište svraćaju i poznati i nepoznati da vide moj kokošinjac, a posle tog oglasa mnogi su zvali. Nekima koji žive van Kragujevca sam objašnjavao kako sami da naprave i prođu jeftinije, jednom čoveku ću poslati i nacrt. Nije meni do prodaje koliko da pokažem ljudima da i ovako kokošinjac može izgledati i čak biti ukras imanja – kaže ovaj neobični čovek, ljubitelj životinja i urednih dvorišta.

A ovo je objašnjenje zašto su kokama potrebna vrata sa senzorom:

 

(dijaspora.news/Marija Raca/telegraf)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top