All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

BILA JE NAJLEPŠA JUGOSLOVENKA IKADA: Ubila se, a niko ne zna ZBOG ČEGA

Davne 1966. godine cela Jugoslavija brujala je o tome da je Jugoslavenka ponela titulu jedne od najlepših na izboru za Mis sveta u Londonu. Ta devojka bila je prelepa Dubrovčanka – Nikica Marinović, koja je na ovom takmičenju kao prva predstavnica tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije osvojila senzacionalno drugo mesto i postala prva pratilja Indijke Reite Farije.

Na izboru se, navodno, našla slučajno.

 U vreme kada se organizovao izbor za Mis Jugoslavije, ženski nedeljnik “Bazar” preuzeo je organizaciju izbora. Međutim, glavna urednica nije bila zadovoljna prijavljenim kandidatkinjama i krenula je u potragu za anonimnim devojkama.

Srela je Nikicu Marinović, tada još maloletnu učenicu dubrovačke Ekonomske škole. Jedva je uspela da nagovori njene konzervativne roditelje da je puste na takmičenje. Morala je da ubeđuje i samu Nikicu, koja se dugo vremena ustručavala da se skine u dvodelni kupaći kostim, a popustila je tek nakon što su na nju uticali tadašnji vlasnici licence za Mis sveta.

Iz tog vremena kolaju priče da joj je lenta najlepše na svetu izmakla zato što je došla iz zemlje komunističkog bloka. Bilo je i drugih teorija.

U Londonu su je dočekali poput “vanzemaljskog bića koje je dolepršalo preko gvozdene zavese” – bila je prva mis iz zemalja socijalističkoga bloka. Umesto očekivane stereotipne devojke-partizanke, pred njima je zablesnula prava lepotica, navodi se u arhivama “Yugopapira” i “Bazara”, a prenosi “Express”.

Ostalo je zapisano da je publika s vidnim negodovanjem dočekala odluku žirija: većina je smatrala da će Marinovićeva biti pobednica. Govorilo se kako je za Indijku bilo presudno što je bila spremna da, ako pobedi, odmah otputuje u Vijetnam, u posetu američkim vojnicima koji su tamo ratovali protiv komunistočkog otpora, dok se Nikica nije usudila da potpiše tu tačku u ugovoru. Ipak, ove teorije nikada nisu dokazane.

Nikica se nakon trijumfa na izboru za Mis sveta preselila u Beograd. Odbila je slavnog režisera Roberta Roselinija koji je nudio ulogu u svom filmu, ali Nikica je smatrala da nije spremna za Holivud.

Foto: youtube

Njeno srce osvojio je beogradski književnik i režiser Vuk Vučo s kojim je dobila sina Đorđa. Taj brak je trajao manje od pet godina, a nakon razvoda, ponovno su je opsedali udvarači. Po drugi put, Nikica je sudbonosno ‘da’ izrekla čuvenom reditelju Zdravku Šotri, kojem je rodila sina Marka. Taj brak je potrajao malo duže, ali se i ta ljubav završila 1980. godine.

Nikica je imala butik u Knez Mihailovoj i mnogi su dolazili samo kako bi je videli. A onda joj se u jednom trenutku izgubio trag. Pričalo se da se bori s depresijom, da je često na psihijatriji, a govorilo se kako je ostala bez novca, te se potpuno povukla i bila vrlo usamljena.

Živela je daleko od očiju javnosti, prekinula je i kontakte s najbližim prijateljima, koji su pričali kako da joj je nedostajao Dubrovnik.

U novembru 2008. ponovo se našla na naslovnicama. Nikica je popila smrtonosnu dozu tableta za spavanje ne ostavivši za sobom oproštajno pismo ni poruku iz koje bi se moglo zaključiti zašto je počinila samoubistvo. Imala je 61 godinu.

dijaspora.news/blic.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top