All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

MILICA JE JEDNA OD 20 NA SVETU ZA ZLATNOM KRVNOM GRUPOM: Život je spasla i prvom čoveku Fife!

Milica je jedna od 20 osoba u svetu sa “zlatnom” krvnom grupom, a život je spasla čak i prvom čoveku Fife!

Niko u familiji nema tu krvnu grupu. Da je jedna od retkih na planeti, sada 80-godišnja Milica Mučalica otkrila je slučajno, šezdesetih godina.

– Kad sam ostala u drugom stanju, morala sam da vadim krv, to je bilo 1962. godine. U Zavodu za transfuziju krvi su mi rekli da nešto nije u redu, da moram ponovo da vadim krv, što su i uradili – kaže za RTS Milica Mučalica.

Kada joj je zbog operacije tumora materice bila potrebna krv, najbliži donor bio je u Kanadi. Vremena nije bilo, pa su lekari morali da joj podvežu kapilare da bi je spasili.Kao član međunarodnog registra retkih krvnih grupa, Milica je često bila u prilici da bude donor. U kontaktu je s onima kojima je pomogla. Jedan od njih je predsednik FIFA Đani Infantino.

Odveli su me u Zavod i uzeli krv jer su iz Švajcarske javili da se rodilo neko dete koje ima moju krvnu grupu. Rekla sam da ću dati svoju krv jer meni nije niko imao da da. Posle mesec dana doktor Zimić mi je doneo zahvalnicu iz Švajcarske – kaže Mučalica.

Milica je jedna od 20 osoba na Zemlji sa tom krvnom grupom.

– “Zlatna krv” spada u takozvani nulti fenotip. Mnogi krvni sistemi imaju nulti fenotip. Najčešće u rutinskom radu postoji sumnja na postojanje nulti fenotip kod pacijenata koji su dobijali transfuziju krvi ili je bilo trudnoće, koji su senzibilni na antigen jednog krvnog sistema koji njima nedostaje – kaže Biljana Životić sa Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Direktor Instituta za transfuziju krvi Srbije Gradimir Bogdanović, ističe da je Institut u mogućnosti da sa raspoloživim kapacitetima, tj. posebnim registrom sa retkim krvnim grupama, obezbedi što je moguće.

– Nama se često obraćaju grupe zamalja da pokušamo da nađemo ukoliko takva krvna grupa, sa takvim zahtevima, postoji kod nas – dodaje Bogdanović.

Ljudi koji imaju retku krvnu grupu uglavnom mogu da pomognu svima, ali oni, nažalost, mogu da prime samo svoju, retku krvnu grupu. Uoči letnjeg perioda, kada su nestašice krvi, Institut za transfuziju i ovih dana apeluje da im se jave dobrovoljni davaoci.

(Dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top