All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

Miki nudi početnu platu od 500 evra za posao na njegovoj farmi, plus smeštaj i hranu, ali se niko ne javlja: “Svi se prave gospoda, niko neće da radi” (FOTO)

Neverovatno je da se na oglas za posao, sa vrlo pristojnom platom niko nije javio 60 dana.

“Nemam posao ” i “nemam ni dinar u džepu” – najčešće su izjave koje već godinama slušamo. I nije to više stvar samo mladih. Ljudi različitih starosnih dobi imaju problem sa nalaženjem posla. Ne samo zato što ga nema, već i zato što su probirljivi. Ako bismo vam rekli da postoji oglas za posao na kom se zarađuje 500 evra mesečno (i to je početna plata), a na njega se niko nije javio već dva meseca, šta ćete reći? U kome je problem?

Porodica Mihaela Čalage (18) ima veliku farmu. Ogromu farmu, da preciziramo. U Kreševu pored Sarajeva. O ovom mladiću smo već pisali i tada je bilo jasno da je sve samo ne običan 18-godišnjak.

Mihael je već sad glavni na svom imanju i radi od jutra do mraka. Obožava svoj traktor, stoku, kompletno imanje. Vrednijeg od njega nećete upoznati. I on se muči poslednja dva meseca da pronađe radnika.

Foto: Privatna arhiva

Ne bilo kakvog, za bilo koju poziciju, već za onu za koju su se naše deke i bake otimale. Zapravo, za otimanjem nije bilo potrebe jer su to pre 50 godina svi radili. Svi su bili čobani.

Danas, u 2018. godini, Mihaelu se na oglas niko nije javio već dva meseca.

– Svi za taj posao plaćaju 200 evra, a ja nudim na početku 500 i opet niko neće. Teško je naći čobana, niko neće da radi to, svi se prave gospoda. Niko me nije pozvao dva meseca čak ni da se raspita o uslovima – kaže nam iskreno.

Foto: Privatna arhiva

A dobra plata nije jedino što se nudi. Obezbeđeni su i hrana i smeštaj.

– Ja imam 35o ovaca. Radnik je obavezan da tu bude stalno, obezbeđeni su mu hrana i smeštaj, a na njemu je da ih hrani, da gleda da li se janje. Čim se ojanje, mora ih skloniti u štalu da se ne smrznu – objašnjava Mihael.

Foto: Privatna arhiva

Sve ovo nam objašnjava mladić koji još ide u srednju školu i nije mu teško da pored toga brine i o ogromnom imanju.

Radnike je i pre nalazio teško. Valjda u eri “posla od kuće” niko nije spreman da zasuče rukave i zaista nešto radi. Nekima je i dalje draže da ih roditelji finansiraju, nego da sami zarade. Setite se ovog oglasa sledeći put kad se požalite da posla nema.

A možda se neko i sad odluči da pozove Mihaela. Oglas je, ionako, i dalje otvoren.

Foto: Privatna arhiva

(dijaspora.news/telegraf.rs)
Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top