All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

MESTA U REPUBLICI SRPSKOJ PUSTA, SVE MANJE ĐAKA PRVAKA: Džaba su Japanci podigli školu, kad u nju nema ko da ide!

Broj upisanih đaka prvaka u Republici Srspkoj smanjuje se poslednjih godina i školske klupe sve su praznije. Od 9.600 mališana koji bi u septembru trebalo da krenu u školu, najmanje ih je upisano u Trnovu i Oštroj Luci.

U Oštroj Luci, mestu između Prijedora i Sanskog Mosta, upisano je tek pet prvačića. S njima će u razred i dva dečaka iz obližnjih Ališića. U područnim školama ih je još manje – u Koprivni tri, a u Batkovcima samo dva. Džaba škola koju su pre deset godina podigli Japanci i koja, kako kažu meštani, može izdržati i najrazorniji zemljotres.

Danilo Marinković ima sedam godina i uskoro će u školu. Ocu Nevenu donosi prve crteže i očekuje pohvalu. Kaže da se raduje školi.

“Ljudi ovde ne mogu da žive bolje ako nema pomoći države ili lokalne zajednice. Populaciona politika je slaba, a Oštra Luka jedna je od najsiromašnijih opština u RS”, kaže Danilov otac Neven Marinković.

Oni koji su se vratili brzo su, dodaje on, prešli u Prijedor ili Banjaluku, a mnogi su se zaputili u Italiju, Nemačku i Austriju.

“Svi imaju isto pitanje – kako i na koji način da podignu i othrane porodice. Bez posla i bez para se ne može, a nema ni jednog ni drugog. Zato je i dece malo”, govori Marinković.

 

Na drugom kraju sela druga priča. Seoski veterinar Danilo Žak Mastikosa osnovnu je školu pogađao u Oštroj Luci. Njegova mlađa ćerka kreće u prvi razred i Danilo se nada da je malo mesto neće odvući dalje od rodnog praga.

 

“Još je dobro ovde, još može da se radi i zaradi, još ima posla. Ja sam vezan uz Oštru Luku i nadam se da će i moja deca ostati ovde. Eto, jedva sam našao vremena da s vama popričam, toliko posla imam”, kazao je on.

 

“Nekad smo ovde imali bioskop. Dolazio je i Đorđe Marjanović. A sad? Sad imamo – ništa. Nije ovo loše mesto za život, samo što je sve prazno i pusto. To nas najviše pojede”, kaže Veljko Kuridža.

(dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top