All for Joomla All for Webmasters
Vesti

Mato je završio na Golom otoku jer je hteo da ubije Tita: Posle 6 decenija je progovorio o tom užasu i otkrio kako je spasao živu glavu

Uhapšen je sa nepunih 18 godina i to samo zato što se družio s vremena na vreme sa problematičnim momcima.

Mato Gelić (78) iz sela Janjac kraj Zenice, jedini je čovek koji je uspeo da pobegne sa Golog otoka. U mladosti je bio optužen da je hteo da ubije Tita, pa je zbog toga završio u ozloglašenom logoru.

U vreme SFRJ, Goli otok je bio zatvor, radni logor i mučilište za političke zatvorenike, kroz koji je prošlo nešto više od 16.000 zatvorenika, od kojih je 413 izgubilo život. Osnovan je 1949. godine po nalogu rukovodstva Komunističke partije, a lokacija je izabrana zbog nenaseljenosti o nemogućnosti bega. Mato Gelić je ipak uspeo. Pobegao je.

Mato je, kako kaže, pobegao samo iz hira, jer mu nisu dozvolili da, kako je novi zakon tada nalagao, koristi godišnji odmor. Najpre je pisao ocu da mu pošalje odelo i pare za put, zbog čega je čovek prodao kravu, ali komandir Nenad nije hajao za to. Mato je pripadao grupi “B”, a samo onima iz grupe “A” je bilo dozvoljeno da koriste taj odmor.

Kako nije bilo načina da ubedi komandira da ga pusti na odmor, Mato je rešio da pobegne, prenosi Slobodna Dalmacija.

Inače, uhapšen je sa nepunih 18 godina i to samo zato što se družio s vremena na vreme sa problematičnim momcima. Optužili su ga da je učestvovao u zaveri protiv Tita, kojom je planirano njegovo ubistvo.

Mato je, sa grupom mladića, optužen da je hteo da ubije Tita 1958. godine Foto: Profimedia/AFP

Tog 30. jula 1960. godine, bio je dan poseta, pa je Mato iskoristio svojih pet minuta. Slagao je stražara da je i njemu neko došao u posetu i da su to naknadno javili. Potom se umešao u gomilu na pristaništu i sačekao pravi trenutak.

Uspeo je da se dokopa kopna, a onda je grabio sve dalje i dalje. Zastajući s vremena na vreme da se odmori, video je policiju na magistrali, koju je već uveliko prešao. U tom begu sreo je nekoliko seljaka koji su mu pomogli.

Mato kaže da je u bekstvu imao i dosta sreće, iako je bežao čak 12 dana.

Sa Golog otoka pobegao je upravnikovim čamcem Foto: D.Zlojutro

Ipak sloboda je kratko trajala, ali Mato se sam predao policiji. Opet je završio na Golom otoku, ali sada je celu situaciju ispričao upravniku Radetu Radoviću, za koga je uvek imao samo reči hvale.

Kako je Mato pobegao i kakve su ga sve situacije pratile dok se nije dokopao slobode, možete pročitati OVDE.

U videu pogledajte šta je sve preživeo Mato:

 

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top