All for Joomla All for Webmasters
Srbija

BEČ ILI BEOGRAD? Austrijska prestonica ima metro, gomilu turista, uredne ulice, ali jednu stvar SRBI NE MOGU DA SHVATE

Na tradicionalnoj rang-listi svetskih gradova u kojima se najbolje živi Beč je već devetu godinu za redom na prvom mestu, dok se Beograd prilikom najnovijeg rangiranja našao na 139. poziciji.

Austrijska i srpska prestonica imaju jednu zajedničku karakteristiku – skoro podjednaki broj stanovnika koji se kreće između 1,7 i 1,8 miliona.

Bečki metro ima čak pet linijaFOTO: BLIC / RAS SRBIJA
Bečki metro ima čak pet linija

Da Bečlije imaju znatno viši standard života nego Beograđani nije tajna, uostalom, prema zvaničnim podacima u Beču žive državljani čak 181 zemlje, a najbrojniji su Srbi koji čine 4,1 odsto populacije austrijske prestonice. Kada se dodaju Hrvati, Bosanci i drugi narodi sa prostora eks Jugoslavije, ispade da je svaki deseti stanovnik Beča – “Jugosloven”.

Dvorac Šenbrun kao velika turistička atrakcijaFOTO: BLIC / RAS SRBIJA
Dvorac Šenbrun kao velika turistička atrakcija

Po čemu se to onda Beč toliko razlikuje od Beograda? Za početak Bečlije na raspolaganju imaju metro i to čak pet linija koje sjajno povezuju ceo grad. I tokom kratkog boravka nismo primetili da su im kompozicije, ali ni fasade u centru grada ižvrljane grafitima kao što je slučaj kod nas.

Druga stvar koja je odmah vidljiva kada se pogleda panorama grada, Beč je građen po jasnim standardima i principima, ima nebodere, ali je većina zgrada manje-više iste visine. I teško je naći naselje u kojem se, kao na Dorćolu, na primer, među kućama od jednog ili dva nivoa, grade hoteli ili poslovne zgrade sa osam spratova.

Nema nepropisno parkiranih vozilaFOTO: BLIC / RAS SRBIJA
Nema nepropisno parkiranih vozila

Idemo, dalje. U Beču se definitivno zna red. Za tri-četiri dana obilaska nismo mogli da naiđemo niti vidimo nijedno pogrešno parkirano vozilo, automobil koji je stao u centralnim ulicama i upalio četiri migavca, a kamoli da se parkirao u pešačkoj zoni kao što je slučaj kod nas, na primer, u Bezistanu.

Iako sam centar grada vrvi od turista, od automobila i pešaka, značajno mesto zauzimaju i biciklisti. Njihove staze su jasno naznačene, uglavnom i obojene kako bi bile dodatno vidljive stranim gostima. I na svakom ćošku postoje mesta gde možete potpuno bezbrižno ostaviti vašeg dvotočkaša.

Neki tržni centri rade samo do 19.00FOTO: BLIC / RAS SRBIJA
Neki tržni centri rade samo do 19.00

Ipak, neke stvari u Beču prosečan Beograđanin nikako ne može da razume. Pre svega da im se mnogi tržni centri zatvaraju već u 19 časova, a da je u 20.00 pravo umeće pronaći otvoreni supermarket u kojem biste kupili vaše potrepštine. A u Beogradu, gde god da se okrenete, imate radnju manju ili veću koja radi 24 sata!

Šta tek reći za ideju da se šopinguje do 19.00? Pa sa takvim radnim vremenom kod nas bi izbila – revolucija. Da ne govorimo o lepše uređenim rekama i mestima za celodnevni provod.

(dijaspora.news/blic.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top