All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

Marko je najbolje plaćeni službenik u državi: Već godinama ništa ne radi, a svaki dan zaradi 90 evra!

Protiv Opštine je digao tužbu zbog nezakonitog otkaza. Spor je trajao okruglo devet godina, a on je za sto vreme živeo na grbači roditelja i od povremenih poslova

Marko Baleta iz Šestanovca državni je službenik sa verovatno najvećom dnevnicom u Republici Hrvatskoj. Iznosi okruglo 90 evra i počeo je da je dobija od sredine prošlog meseca na poseban račun, a isplaćuje je njegov bivši poslodavac, opština Šestanovac. Ono što je posebno zanimljivo jeste da “junak” ove priče već godinama nije odradio kakav drugi posao uobičajen za lokalnog administrativca. No, on nije nekakav lezilebović, nego, kako kaže prava žrtva.

Povreda dužnosti

Sve je počelo 2006. godine, nakon što je prethodno na lokalnim izborima u Šestanovcu pobedio HSP i načelnik postao njihov Pave Čikeš. Da stvar bude zanimljivija, on i Baleta bili su stranački kolege, prvi predsednik, a drugi sekretar lokalnog ogranka, ali je u jednom trenutku nešto puklo među njima.

Baleta, koji je radio kao opštinski načelnik za upravne poslove za platu od nekih 530 evra, otišao je u Keleminčeve Hrvatske pravaše i na izborima dobio dva mandata. Svoj nije aktivirao, procenivši da mu je bolje da ostane na pročelničkoj dužnosti, ali su ga ubrzo stigli problemi.

– Čikeš je, uz svoja četiri, oteo moja dva odbornika, pa još dvojicu iz HČSP-a i postao načelnik, a meni je dao otkaz u opštini zbog povrede službene dužnosti – govori Baleta.

– Ja jesam napisao pismo odbornicima u kojemu sam ih upozorio da opština i načelnik rade mutne stvari, ali njihov potez sa otkazom nije bio zakonit, jer su prvo trebali da me pošalju na Službenički sud, a tek onda da sprovedu postupak razrešenja. I još je bio čitav niz pogrešnih postupaka u proceduri sa njihove strane – dodaje Baleta.

Protiv opštine je digao tužbu zbog nezakonitog otkaza. Spor je trajao okruglo devet godina, a celo to vreme otpušteni načelnik živeo je na grbači roditelja i od povremenih poslova.

Konačno je u 2015. godine dobio presudu Opštinskog suda u Splitu u svoju korist, ali umesto da ga, kako je stajalo u njenom objašnjenju, vrate na prethodno radno mesto i isplate mu zaostale plate, Opština ga je poslala među – neraspoređene.

Prošlo je potom još nekoliko meseci u iščekivanju opštine da ispoštuje presudu, da bi u jednom trenutku Baletova advokatica Ankica Luetić došla na ideju kako zaštititi prava svog klijenta, prenosi Slobodna Dalmacija.

– Rekla mi je: “Marko, oni te očigledno još ne moraju vratiti na tvoje radno mesto, ali neka zato plate penale!” Predložili smo iznos od 90 evra, mogli smo i više, i sud nam je to usvojio kao opomenu da ne mogu ignorisati njegove odluke.

Od 18. aprila 2015. do 8. februara 2016. to je tačno 27.950 evra, a sa ostalim troškovima i kamatama gotovo 32.270 evra. Opština se požalila da im je to preveliki udar na proračun i da će u pitanje doći njeno funkcioniranje ako se sve plati odjednom, pa im je Sud omogućio plaćanje u osam mesečnih rata od po 4.030 evra – ne krije zadovoljstvo Baleta.

Prva je rata skinuta 15. martu ove godine, ali po zakonu mora da prođe 60 dana dok novac ne bude na njegovom računu. Iznos bi mogao na kraju da bude još veći jer Baleta potražuje i sve neisplaćene plate od dana kada mu je uručen otkaz.

Koliko tačno, ne zna, budući da je opština na pravosnažnu presudu Županijskog suda odgovorila revizijom i čeka se konačni ishod o pitanju da li trebaju da ga vrate na mesto pročelnika ili na neko drugo adekvatno stručnoj spremi. Opština ga je inače, videvši da bi sve za nju moglo da se završi još gore, prošle vratila na mesto višeg stručnog saradnika, ali je ubrzo to radno mesto proglašeno viškom i Baleta je dobio novi otkaz. Drugi u 10 godina.

Ne žele nagodbu

– Sve zavisi od te revizije Vrhovnog suda, odnosno gde će me vratiti na posao, pa tako i iznos varira od 80.680 evra do 135.000 evra bruto. Ali kako revizija zna da potraje, verovatno ćemo opet tražiti penale od februara prošle godine, nekih 500 dana puta 90 evra, što je dodatnih 47.000 evra. I ja sam podneo reviziju, ali sam je povukao baš zbog penala – samouveren je Baleta.

Opštini je prošle godine ponudio i nagodbu, odnosno bio je spreman da odustane od penala i kamata, a da mu se uplate sve plate i staž, ali je druga strana to odbila, prenosi Slobodna Dalmacija.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top