All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Marijana je došla je sa Novog Zelanda i OŽIVELA carsku trpezu NEMANJIĆA

Majstor kulinarstva i osnivačica i predsednica Asocijacije Molekularne Gastronomije Srbije Marijana Pedović (28) doputovala je u Novi Sad sa Novog Zelanda, gde živi i radi, da bi snimila serijal kulinarskih emisija „Rekonstrukcija carske trpeze Nemanjića kroz molekularnu gastronomiju”, u okviru serijala Kuhinjica. Svoju ideju predložila je Dejanu Čaviću i Scorpion produkciji, a oni su je zdušno prihvatili.

Pljeskavica od gurabije sa sosem od jagoda_1024x576

Pljeskavica od gurabije sa sosem od jagoda

U pauzi snimanja Marijana mi priča da je ovo omaž najsjajnijem periodu srpske istorije i bogatom srpskom gastronomskom nasleđu koji će na ovaj način biti sačuvan od zaborava.

Leskovacki rostilj kao dezert

Leskovački roštilj kao dezert

Inače, molekularna gastronomija retkost je u svetu, a u pitanju je nova grana gastronomije uz primenu biologije, hemije, fizike, prehrambene tehnologije i primenjenog kulinarstva. Marijana je kao predsednica srpske organizacije sigurno najmlađa u toj branši, barem u Evropi.

Tartar od paprika sa sladoledom od oraha i penom od mirodjije_1024x576

Tartar od paprika sa sladoledom od oraha i penom od mirođije

Pravimo tradicionalne recepte, uglavnom iz perioda srednjeg veka, ali i recepte novijeg datuma koji su otišli u zaborav. Ne menjajući sastojke, ali koristeći znanja iz molekularne gastronomije i modernističke kuhinje, starim receptima dajemo novi pristup i pokazujemo kako se mogu lakše, brže i inovativnije spremiti i servirati. Takođe, objašnjavamo kakve promene se dešavaju kod namirnica prilikom njihove manipulacije – kaže Marijana.

Zumance iz soli sa penom od iznutrica, pohovanim mozgom_1024x576

Žumance iz soli sa penom od iznutrica i pohovanim mozgom

Pohovani mozak sa espumom od iznutrica, tartar od paprika sa sladoledom od oraha, višnja sa ružinom vodicom, gibanica sa duvan čvarcima, salčići, proja i pohovane ajvarke, pačji batak i srpski suši, leskovački roštilj od čokolade, vanilice, dudovi, gurabije i Vasina torta.

Sorbe od visanja sa penom od ruze_1024x576

Sorbe od višanja sa penom od ruže

Marijana Pedovic sa kolegama_1024x768

Emisije se snimaju u studiju u Novom Sadu i u gazdinstvima organske proizvodnje u Vojvodini: Serijal će imati pedesetak emisija, od čega će u oko 30 biti predstavljeni Marijanini recepti

Ovo su neka od jela i poslastica koja se krčkaju ovih dana kod Marijane i njenih gostiju iz sveta gastronomije. Gosti: Dejan Maksimović, Jovica Jovičić, Dejan Stanković, Luka Mihajlović, Asocijacija Molekularne Gastronomije Srbije, Miloš Mišković, Maja Mačković, Danijela Pantić Vlahović, Vanja Puškar, Dušan Stevanović, Željka Srijemac, Momčilo Conić i Bane Zakić, kuvaju recepte uz njenu asistenciju i usput objašnjavaju šta se dešava unutar namirica tokom pripreme i daju odgovore na razna pitanja iz kulinarskog sveta.

Dekonstruisana gibanica sa duvan cvarcima_1024x576

Dekonstruisana gibanica sa duvan čvarcima

Svoje prve kulinarske korake Marijana je napravila uz bake i majku, kada joj je bilo 8 godina, a sarađivala je i sa poznatim kuvarom Rudolfom van Vinom. Maja živi i radi na na Novom Zelandu, gde se vraća posle tromesečnog boravka i snimanja u Srbiji. Kaže da će se i tamo truditi da Novozelanđanima približi srpska jela. Planira da ovaj projekat uradi na internacionalnom nivou i time popularizuje našu kuhinju u svetu.

Dijaspora.news/pricesadusom

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top