All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

MAMA IZ DIJASPORE: Ovako se neguju bebe u Austriji

“Koža novorođenčeta se ne maže kremama i uljima, a vakcinacija nije obavezna.” Mama 21-mesečnog dečaka, Jelena El-Badramani, podelila je sa nama interesantne detalje u vezi sa negom beba u Austriji…

Pre nego što se rodio naš sin, moj suprug i ja smo imali seminar na temu “nega novorođenčeta” gde smo naučili sve o osnovnoj nezi bebe (kako se kupa, presvlači i slično), ali i o dojenju.

Kupanje novorođenčeta
Preporuka je da se beba u prvim danima kupa dva do tri puta nedeljno, samo vodom ili izuzetno blagim sredstvom za kupanje novorođenčadi. Mi smo koristili proizvode marke “Veleda”, ne znam da li su dostupni u Srbiji. Ipak, na roditeljima je da procene da li žele da kupaju dete svaki dan ili više puta nedeljno. Kako se naš sin rodio u junu, bilo je jako vruće i ja sam ga svaki dan kupala nakon izlaska iz bolnice.

Nega bebinog tela

Što se tiče nege kože novorođenčeta, nije potrebno mazanje raznim kremama i uljima, naročito ne u prvim danima, osim ukoliko ne postoji posebna potreba. Ukoliko beba ima suvu ili problematičnu kožu, u porodilištu se dobija recept za mast koja se zatim spravlja u apoteci. Oko trećeg meseca se mogu uvesti proizvodi/kreme namenjene isključivo bebinoj koži, sa što manje parfema i drugih dodataka. Mi smo koristili (i još uvek koristimo) našu “Pavlovićevu mast” za negu bebine kože, jer slična u Austriji ne postoji. Mnoge naše mame donose ovu mast iz Srbije.


Obuka majki u porodilištu

U Austriji nema tzv. patronažnih sestara. Postoje dve mogućnosti: 1) ambulantni porođaj, gde ukoliko je sve u redu majka sa bebom u roku od 24 časa napušta bolnicu i ide kući i 2)ambulantni porođaj gde ostajete u bolnici sa bebom tri do četiri dana (u slučaju carskog reza, može se ostati i pet dana u bolnici). U prvom slučaju dolazi babica da obiđe majku i bebu tri, četiri dana nakon porođaja. U drugom slučaju, babica ne dolazi, osim ako postoji izuzetna potreba i preoporuka lekara, obzirom da u porodilištu dobijete sve informacije, sami kupate bebu, sami je presvlačite, a sestre su tu na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice. Prilikom napuštanja bolnice, skoro svaka majka ima dobar osećaj da je sigurna sa svojom bebom i da sve to može raditi kod kuće sama. Ukoliko pak majka nije sasvim sigurna ili se ne oseća dobro ili ima problema sa dojenjem i slično, može ostati koji dan duže u bolnici – naravno bez dodatnih troškova. O tome se mora posavetovati sa lekarom i ukoliko on proceni da je to bolje za dete i za majku, duži boravak u porodilištu nije problem.

Zlata vredna podrška za dojenje

U prvim danima je izuzetno jak akcenat na dojenju kao najboljoj hrani za novorođenče. Preporuka je da se dete doji najmanje godinu dana, idealno dve godine. Postoji cela mreža sjajno organizovane podrške – besplatni saveti, besplatni telefoni, brošure – koja majci pomaže da uspešno doji svoje dete. U bolnici možete iznajmiti profesionalnu pumpicu za grudi, gde troškove najma preuzima socijalno osiguranje i možete je zadržati i do šest meseci.

Majke neguju bebin pupak
Meni je bilo interesantno što smo u bolnici naučile kako se neguje pupak i šta raditi kad pupčani patrljak otpadne. To je, na primer, u Srbiji zadatak patronažne sestre. Ovde to rade mame. Ukoliko dođe do komplikacija, zadužen je dečji lekar, koga sami birate neposredno nakon porođaja.

Bez širokog povoja
Interesantno je, takođe, da u Austriji uopšte nema širokog povoja. Moj sin je od početka bio u jednokratnim pelenama i nikakvih problema sa kukovima nije bilo.


Pedijatar brine o zdravlju deteta do 5. godine
Sedam dana nakon rođenja deteta obavezni ste uraditi prvu kontrolu novorođenčeta kod dečjeg lekara. Od tada pa na dalje, pedijatar je zadužen za sve moguće probleme koji se mogu javiti kod novorođenčeta. Kod lekara, koji su inače odlično opremljeni, radi se i skrining kukova, te majke ne moraju zbog toga bebu voditi u bolnicu.

Postoje obavezni pregledi kojima se prati rast i razvoj deteta do njegove pete godine i koji se moraju obaviti kod dečjeg lekara. Rezultati se upisuju u žutu knjižicu “Mutter-Kind-Pass”.

Pregledi se vrše po sledećem rasporedu: pregled u prvoj nedelji života, zatim pregled kukova izmedju 6. i 8. nedelje – uključujući opšti pregled, pregled između trećeg i petog meseca, zatim u periodu od sedmog do devetog, te od 10 do 14 meseca, a dalje od 22. do 26, 34. do 38, 46. do 50, i u terminu od 58. do 62. meseca. O datumima pregleda i predloženim terminima vakcinacije ne morate mnogo da brinete jer prilikom prve posete lekaru, dobićete kalendar svih termina o kojima trebate voditi računa.

Vakcinacija nije obavezna
Što se vakcinacije tiče, ona nije obavezna, ali postoje vakcine koje su preporučene i besplatne od strane države. Velika većina dece se vakciniše i to uglavnom bez problema. Postoje vakcine koje se dodatno plaćaju i na raspolaganju su, ukoliko roditelj želi da vakciniše dete (vakcina protiv ovčijih boginja, meningokoka, FSME protiv krpelja i vakcina protiv gripa). Uglavnom, važno je napomenuti da je i na ovu temu transparentnost zagarantovana i da se roditelj može posavetovati sa lekarom i time otkloniti sve nedoumice u vezi vakcinacije deteta.

Prva šetnja – odmah!
Beba se može odmah izvesti napolje ukoliko nema padavina i ukoliko je temperatura u plusu. Dete do godinu dana, prema preporukama ovdašnjih lekara, ne treba izvoditi napolje ukoliko je temperatura u minusu, jer izuzetno hladan vazduh nije dobar za razvoj pluća. Kako se naš sin rodio u leto, mi smo od početka bili napolju, skoro svaki dan 🙂

Moj sin je star 21 mesec i, prateći sve ove preporuke, nismo imali nikakvih problema u njegovom odrastanju.

Mama Jelena El-Badramani

Dijaspora.news Izvor yumama

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top