All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Mali Bosanci sve više uče arapski jezik: Arapi finansiraju otvaranje kabineta u školama

U Osnovnoj školi “Travnik” iz Travnika danas je otvoren kabinet za učenje arapskog jezika u kojem će se taj jezik učiti kao drugi strani jezik, prenela je Fena
Opremanje kabineta za učenje arapskog jezika sa 23.000 KM (oko 12.000 evra) finansirala Ambasada Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini u saradnji s Kulturnim centrom “Kralj Fahd” iz Sarajeva.

Domaćini su na otvaranju istakli da je kabinet u potpunosti prilagođen savremenim tehnologijama što će učenicima omogućiti da lakše i brže usvajaju znanja. Tim povodom u ovoj školi je održana svečanost kojoj je, pored ostalih, prisustvovao ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani bin Abdulah Mominah koji je kazao da je otvaranje kabineta nastavak dobre saradnje dve države, Saudijske Arabije i BiH.

– Odnosi dve prijateljske države postoje odavno. Saudijska Arabija je bila uz BiH u teškim vremenima kroz koje je prošla, i još stoji uz nju – istakao je ambasador i pozvao je nastavno osoblje i učenike da iskoriste priliku i izučavaju arapski jezik što je, kako je naveo, put ka otvaranju brojnih vrata.

Foto: Wikimedia / Mehmet E Yavuz
Naglasio je da su Ambasada Saudijske Arabije u BiH i Centar “Kralj Fahd” spremni da svakodnevno pružaju podršku BiH na svim poljima, a posebno na polju edukacije.

Direktor Kulturnog centra “Kralj Fahd” Mohammed Al Alšajk je poručio da su ovakve aktivnosti za centar kojeg predstavlja primarne, u cilju pomoći bh. narodu na polju edukacije. Podsetio je da su ranije otvorena četiri kabineta, u Sarajevu i Mostaru te da je u Travniku peti.

Otvaranju kabineta i svečanosti u Osnovnoj školi “Travnik” prisustvovali su, pored brojnih zvanica, premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo i ministrica obrazovanja SBK-a Katica Čerkez koji su zahvalili finansijerima projekta i naglasili da će biti od velike koristi za one koji žele da nauče novi jezik.

Resorna ministarka je kazala da je ponosna da još jedan svetski jezik ulazi u škole na području SBK-a.

(dijaspora.news/Tanjug)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top