All for Joomla All for Webmasters
Makedonija

Makedonija evropski rekorder po begstvima iz zatvora

Zatvorska statistika Saveta Evrope ( СоЕ ) za Makedoniju je registrovala 66 bekstava na 3.400 zatvorenika.

Savet Evrope još jednom uperio prst u Makedoniju navodeći da je ta zemlja evropski rekorder po begstvima iz zatvora. Prema njihovom juče objavljenom izveštaju za 2016. godinu o stanju u zatvorima u zemljama koje su njihove članice, navodi se da Makedonija ima najvišu stopu po broju begstava iz zatvora.

Zatvorska statistika Saveta Evrope ( СоЕ ) za Makedoniju je registrovala 66 bekstava na 3.400 zatvorenika. Tako je Makedonija dospela na prvo mesto u Evropi, a druga zemlja na toj listi je Finska, ali sa svega 10 bekstava na 3.000 zatvorenika, javlja dopisnik agencije MIA iz Brisela.

Autor studije, Marselo Aebi, profesor kriminologije Univerziteta u Lozani je izjavio da ne zna tačan razlog ovakvog stanja, ali da jedan element odgovora možda treba potražiti u malom broju zatvorskih čuvara.

Foto: sdk.mk

On je ukazao i na činjenicu da broj zatvorenika u Makedoniji kontinuirano raste od 2005. do 2015. godine, navodeći da je stopa povećanja zatvorenika za tih 10 godina bila 60 procenata. Savet Evrope je primetio da je pretrpanost makedonskih zatvora povezana sa dugim zatvoskim kaznama koje se izriču u Makedoniji.

Zanimljivo je, međutim, da Makedonija ima nižu stopu žena zatvorenica za razliku od drugih evropskih država, što je, kako je ocenio Marselo Aebi, možda povezano sa statusom žena u društvu.

– Nemamo jasno objašnjenje za to, ali, generalno, koliko je veća integracija žena u društvu, toliko je veći rizik od njihovog kriminalnog ponašanja. Sa društvenom integracijom dolazi i odgovornost, ali i rizici. Makedonija ima 3 procenta žena zatvorenica, a u Evropi taj prosek dostiže pet odsto – rekao je Aebi agenciji MIA.

Foto: Vlada MK

Savet Evrope je „natrljao uši“ Makedoniji i sredinom oktobra prošle godine.

Sa jednom rečenicom u svom izveštaju: „zatvori u Makedoniji su more od mizerije“, Savet Evrope je tada opisao užasne uslove u zatvorima u Makedoniji, pogotovo u najvećem – Idrizovo kod Skoplja.

Komitet za prevenciju od torture, degradirajućeg tretmana i kazne ( KPT ) Saveta Evrope samo je potvrdio ono što se odavno zna – da su uslovi u Idrizovu gori nego što se može i zamisliti, da je on svojevrsni bastion droge i leglo narkomanije, da u njemu caruje korupcija, a da se novcem sve može kupiti – cigarete, mobilni telefon, dušek, krevet, zatvorska ćelija kao hotelska soba, droga ili vikend slobodni dani.

Skoro u svakom izveštaju još od 2006. godine do danas Savet Evrope oštro kritikuje Makedoniju zbog nehumanih uslova u kojima žive zatvorenici, uz preporuku da Makedonija mora da počne da ispunjava svoje međunarodne obaveze i da sarađuje sa Komitetom za prevenciju od torture, degradirajućeg tretmana i kazne ( KPT ) Saveta Evrope.

U odgovoru makedonske Vlade se navodi da će biti poboljšani uslovi u zatvorima i da će svi zahtevi Saveta Evrope biti ispunjeni.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top