All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Majke okačile veš i pelene ispred zgrade Vlade RS!

Nezaposlene majke u RS-u, koje ne primaju materinski dodatak, danas su u Banjoj Luci peti put izašle na ulicu kako bi iskazale nazadovoljstvo novim Zakonom o dječijoj zaštiti.
Ponovile su zahtjev da im se omogući da i one mjesečno primaju 405 KM naknade iz budžeta, bez obzira na to da li su njihova djeca rođena prije ili poslije 1. decembra 2017.godine.

Nakon okupljanja u blizini zgrade Vlade RS u Banjaluci izvele su i simbolični performans. Na štriku od 30 metara okačile su komade odjeće svoje djece, simbolično pokazujući koliki su mjesečni troškovi jedne porodice koja ima dijete.

Okupljene majke su još jednom pozvale premijerku na sastanak i najavile da će Ustavnom sudu RS-a predati zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o dječijoj zaštiti.

ovo je bilo peto po redu okupljanje majki koje su izostavljene u novom zakonu.

Podsjetimo, prema zakonu je predviđeno da pravo na materinski dodatak u iznosu od 405 KM dobijaju sve majke djece koja su rođena u decembru ove godine i svim narednim mjesecima.

Dodatak bi trebao da se isplaćuje 12 mjeseci, odnosno 18 mjeseci za treće dijete i blizance.

Ovo je kod mnogih majki, koje su rodile tokom godine, izazvalo ljutnju, jer smatraju da nije pravedno to što nekoliko dana može biti uslov za ovako važna primanja.

Nepošteno je, poručile su danas, da se ovo pravo uskrati nezaposlenim majkama koje već imaju bebu, jer dodatak treba da se isplaćuje sve dok dijete ne napuni godinu.

Kako su istakle danas, jedino logično rješenje je da naknadu dobijaju i majke koje su se nedavno porodile, a da od starosti djeteta zavisi koliko dugo će primati dodatak.

U prethodnom periodu poslale su sedam zahtjeva za sastanak sa premijerkom RS-a Željkom Cvijanović i ni jedan nije urodio plodom.

Tvrde da ne žele da odustanu od borbe za svoja prava te da su odmah nakon usvajanja Zakona o dječijoj zaštiti u Narodnoj skupštini RS-a zatražile sastanak s premijerkom Cvijanović.

dijaspora.news/buka.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top