All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

Majka je ušla u telefon svoje ćerke (9) i ostala skamenjena kad je videla šta klinci jedni drugima pišu

Učiteljica je zamolila roditelje da kontrolišu kakve poruke šalju njihova deca. I dok su joj neki roditelji zahvalili na upozorenju, bilo je i onih koji su izjavili kako im ne pada na pamet da kontrolišu svoju decu jer je to udar na njihovu privatnost.

Deca u današnje doba brže odrastaju i ranije sazrevaju. Mnogo je faktora koji doprinose tom fenomenu, a jedan od njih je svakako sveprisutnost mobilnih telefona, tableta, društvenih mreža. I upravo sa tim “pošastima” bitku vode ne samo roditelji, već i učitelji u školama. Tragom vesti o jednoj učiteljici iz Hrvatske koja je sazvala roditeljski sastanak kako bi roditelje upozorila na ponašanje njihove dece, hrvatski portal “Dnevnik.hr” je 2015. godine došao je do sledeće priče.

Dakle, učiteljica u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi, na zahtev majke koja je bila šokirana sadržajem na tabletu svoje ćerke, na roditeljskom sastanku je rekla ostalim roditeljima kako neke devojčice u njenom razredu, a reč je o 3. razredu osnovne škole, prete jedna drugoj preko telefona.

– Pišu poruke poput: “glupačo”, “ja ću tebe razbiti”, “ja ću te tući”. Radi se o verbalnom vređanju pisanim putem. Neki roditelji su to doživeli kao napad na njihovo dete. Ipak, neki smatraju da je to normalno – izjavila je učiteljica.

Učiteljica je zamolila roditelje da kontrolišu kakve poruke šalju njihova deca. I dok su joj neki roditelji zahvalili na upozorenju, bilo je i onih koji su izjavili kako im ne pada na pamet da kontrolišu svoju decu jer je to udar na njihovu privatnost i da ne žele da uspostavljaju odnos nepoverenja sa svojom decom.

U tom razredu devojčice su ulogovane u grupe na Viberu, a poruke koje šalju, prema rečima ove zabrinute mame, “ne samo da su neprimerene njihovom uzrastu, već se šalju i u vreme kada bi devetogodišnjaci već trebalo da spavaju”. Njena ćerka se nalazi u toj grupi i ona kontroliše njene poruke i tvrdi da je komunikacija u grupi aktivna i do ponoći.

– Bila sam šokirana kad sam videla šta sve objavljuju na Viberu. To mi je bila katastrofa. Sa učiteljicom sam razgovarala o tome što da preduzmem. Nisam za zabrane, ali decu u ovom uzrastu svakako treba kontrolisati – tvrdi majka.

Za nepriličan sadržaj u grupi na Viberu saznala je sasvim slučajno. Videla je ćerku kako sedi na krevetu i s nevericom gleda u tablet. Kada je pitala šta to gleda, imala je šta i da vidi. Poruke devojčica zgrozile su je. Majka je bila svedok verbalnog obračuna dve devojčice.

– Pazi, moglo bi nešto strašno da ti se dogodi sutra u školi – bila je poruka jedne od njih.

– Ma, misliš da te se bojim – odgovara druga.

A onda kreću u dogovor da se zaista i potuku u školi. I zaista, sutradan je bilo tuče u školi. Njih dve su se “gurkale”, a ostatak razreda je navijao.

Dan kasnije, majka ove devojčice opet nije mogla da veruje šta je videla na tabletu.

– Jedna od devojčica se snima i poručuje kako neka druga želi da preotme njenog dečka. Jedna se snimala u kupatilu i poručila na Viberu kako se skida gola i kako kreće da se tušira – ispričala je majka.

Tvrdi i kako se sve to nekome može činiti bezazleno, ali za nekoliko godina, ako se nešto ne preduzme, biće katastrofa.

– Ako oni sa 9 godina već mogu da organizuju tuče, šta će biti kada budu stariji, a obrazac ponašanja im se ne promeni – zaključila je majka.

SITUACIJA POSTAJE SVE KRITIČNIJA

Međutim, čak i posle tri godine, ovakva priča nije izuzetak. Isuviše često imamo priliku da čujemo brojne priče o vršnjačkom nasilju, a čini se da su i roditelji i nastavnici nemoćni da tome stanu na put.

Deca su postala agresivnija, a ovog puta snimke njihovih fičkih obračuna možemo da vidimo i na društvenim mrežama. Noviji takav slučaj je tuča tinejdžerki u Splitu.

Snimci ovog incidenta koji se dogodio u Ličkoj ulici je odmah su završili na internetu, a mnogi su bili šokirani brutalnošću ovih mladih ljudi.

Kako se čini sa snimaka, sve je započelo udarcem nogom u glavu kraj zgrade Trgovačkog suda. Devojka koja je napala posle se potukla sa drugom devojkom i u tuči je izvukla deblji kraj. Protivnica ju je bacila na pod i izudarala šakama po glavi. Konačno neko prekida borbu.

Printskrin: Index.hr

Građani su slučaj prijavili policiji, ali kada je patrola došla na mesto događaja nisu zatekli nikakav nered, iako se sve odvijalo nedaleko od policijske stanice.

Učenici koji su se zatekli na mestu događaja nisu želeli da kažu bilo šta o devojčicama koje su se na tom mestu potukle. Snimak tuče se uzbrzo našao na internetu i ubrzo je počeo da se širi na društvnim mrežama, a policija je otpočela istragu u pokušaju da identifikuje učesnice tuče.

Printskrin: Index.hr

Policija se odmah uključila u ovu priču, pa su devojčici ubrzo privedene. Policija je do identiteta učesnica tuče saznala preko snimaka koje je detaljno analizirala. Oni su u međuvremenu povučeni sa interneta.

Ovakve situacije nisu deo svakodnevice samo u Hrvatskoj, već i u Srbiji, gde takođe deca snimke svojih okršaja kače na društvene mreže. Nažalost zbog vršnjačkog nasilja i zlostavljanja neka deca su izvršila i samoubistvo.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top