All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

MAJK PENS U CRNOJ GORI: Nezapamćene mjere bezbjednosti, Crnogorci su to gledali SAMO U FILMOVIMA

Dolazak Majka Pensa, drugog čovjeka najmoćnije svjetske države, praćen je neviđenim  mjerama bezbijednosti, koje su u pojedinim momentima podsjećale na filmske scene.

Veliki broj novinara, američkih diplomata, počasna garda i orkestar dočekali su slijetanje  aviona “Air Force 2” na vrelu pistu podgoričkog aerodroma okruženu sprženom travom.

Na pistu je neposredno pred slijetanje  stigao premijer Duško Marković sa suprugom Natom, kojoj je to bilo prvo pojavljivanje u javnosti. Njima se pridružila ambasadorka SAD Margaret Uehara.

Kada je “Air Force 2” sletio, na vratima aviona  se pojavilo pet skoro identičnih kratko ošišanih agenata u odijelima i sa naočarima. Nakon njih izašli su Pens i njegova supruga Karen koji su okupljenima mahali sa stepenica aviona. Nakon toga iz aviona su izašla još četiri agenta.

Pens i Marković su na podijumu odslušali američku pa crnogorsku himnu, dok su  pored njih stajale supruge. Kratko su prošetali do tri  blindirana džipa, još kraće razgovarali ispred automobila i odvezli se sa aerodroma. Svečana ceremonija, na podgoričkih 40 stepeni Celzijusa, trajala je kraće od 15 minuta.

Dolazak Pensa obilježile su neviđene mjere bezbjednosti, koje su uglavnom orkestrirali pripadnici američkih službi. Na putu do aerodroma izgledalo je kao da je Podgorica pod opsadom, a hotel Hilton gdje će Pens odsjesti i gdje će se održati samit Jadranske povelje ograđen je sa svake strane.

Policija stražari na svakom ćošku, dok su centar čitavo popodne  nadlijetali helikopteri. Članovi Posebne jedinice policije pod punom opremom motrili su na aerodrom, a prije Pensovog aviona  sletio je vojni avion “Air Force”, koji je prethodnica potpredsjednika SAD.

Nakon odlaska Pensa, na putničkom terminalu aerodroma ostali su dugi redovi putnika koji su čekali čekiranje karata i pet policajaca iz PJP-a sa dugim cijevima.

Pas i vozila stigli iz SAD

Nakon dužeg čekanja na kontrolu opreme, pojavili su se američki agenti sa psom,  koji je posebno za taj zadatak doveden iz SAD. Dresirani pas onjušio je svaki stativ, kameru, fotoaparat i objektiv za šta je nagrađen štapom za žvakanje.

Pored psa, u Podgoricu su stigla i posebna vozila kojima su se Pens i njegova pratnja odvezli sa aerodroma.

Potredsjednika SAD, njegova supruga i obezbjeđenje odvezli su se u crnim blindiranim Ševrolet Suburban džipovima sa tablicama države Vašington.

Husović naknadno na večeri

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i lider Bošnjačke stranke  Rafet Husović našao se među zvanicama na svečanoj večeri sa Pensom, iako prvobitna agenda nije predviđala da on bude prisutan.

Iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću poslali su juče ispravljenu agendu u kojoj je  i Husović među zvanicama.

Večeri u čast Pensa prisustvovali su Marković i predsjednici države i Skupštine Filip Vujanović i Ivan Brajović.

Pored trojice najviših zvaničnika, na svečanoj večeri sa Pensom bili su i ministri vanjskih poslova i odbrane Srđan Darmanović i Predrag Bošković.

(Dijaspora.news/Vijesti/volimpodgoricu.me)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top