All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

MAGIJA Posla nema, a broj nezaposlenih umanjuju za 80.000

Broj nezaposlenih u Republici Srpskoj naredne godine mogao bi da bude svega oko 37.000, i to ne zato što će naći posao već što će se na drugačiji način voditi evidencija.

Reč je o tome da će Vlada zakonski da predloži Narodnoj skupštini RS da aktivni tražioci posla u Srpskoj budu razdvojeni od pasivnih. Odnosno da oni koji su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS samo zbog ostvarivanja zdravstvene zaštitu budu prebačeni na teret Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Planirano je da Zavod za zapošljavanje nudi samo aktivnu radnu snagu i da ubuduće deluje aktivno u povećanju zaposlenosti u Srpskoj.

– Trenutno je na evidenciji Zavoda za zapošljavanje oko 80.000 nezaposlenih samo da bi ostvarili pravo na zdravstvenu zaštitu. Kako se u većem broju slučajeva radi o nosiocima porodičnog domaćinstva, procenjuje se da ih ima još toliko – kaže direktor Zavoda za zapošljavanje RS Miroslav Vujičić.

Inicijativa poslodavaca

Na evidenciji Zavoda trenutno ima oko 117.000 nezaposlenih osoba. Ako bi bili “izbrisani” oni koji su tu samo zbog zdravstvene zaštite, to znači da će nezaposlenih, odnosno onih koji traže posao biti oko 37.000.

Ako se u tom pravcu provede reforma, kaže Vujičić, biće olakšan posao Zavodu za zapošljavanje koji će se “baviti onim čime i treba” i biće oslobođeni administrativnih poslova.

Razdvajanje aktivnih od pasivnih tražilaca posla tražili su poslodavci kako bi imali tačan uvid o radnoj snazi koja traži zaposlenje.

– U praksi se dešava da tražimo radnike za određene oblasti kojih na evidenciji biroa rada ima nekoliko stotina. Onda se ispostavi da ne žele posao, jer već rade u Austriji, Nemačkoj ili ovde na crno, a na evidenciji nezaposlenih su samo zbog zdravstvenog osiguranja – kaže predsednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić.

Dodaje da Republika Srpska konačno mora da ima jasnu sliku o ponudi radne snage.

Reforma

U Fondu zdravstvenog osiguranja kažu da je Programom ekonomskih reformi Republike Srpske 2018-2020. planirana i reforma Zavoda za zapošavanje, odnosno redefinisanje uloge ovog zavoda kako bi se, između ostalog, odvojili aktivni tražioci posla od onih koji su na evidenciji radi ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje.

– Cilj je da se ojača suštinska uloga Zavoda za zapošljavanje, a to je posredovanje za one koji su stvarno zainteresovani za zaposlenje. Međutim, ova oblast tek treba da se uredi izmenama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vreme nezaposlenosti, kao i Zakonom o zdravstvenom osiguranju kojim bi trebalo da se adekvatno definiše ostvarivanje prava na zdravstveno osiguranje nezaposlenih – objašnjavaju u Fondu zdravstvenog osiguranja.

Prema tome, kako kažu, planirano je da se ova oblast naredne godine precizno zakonski uredi, nakon čega će biti poznati svi detalji i uloga FZO RS kada je reč o osiguranju nezaposlenih.

Inače, zdravstvenu zaštitu nezaposlenima u Republici Srpskoj plaćaju poreski obveznici. Tako je prošle godine iz budžeta RS za te namene plaćeno 55 miliona KM Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

Vlada: Povećaćemo konkurentnost privrede

U ovom momentu nije moguće proceniti fiskalne mere, jer se uglavnom radi o indirektnim efektima. Međutim, povećanje efikasnosti tržišta rada u značajnoj meri uticaće na konkurentnost domaće privrede, kažu u Vladi RS.

Donošenje zakona o izmenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vreme nezaposlenosti bilo je planirano prošle godine, ali je uslovljen donošenjem novog zakona o zdravstvenom osiguranju, što je razlog kašnjenja.
dijaspora.news/Euroblic

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top