All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Mađarski učenici ustaju protiv Višeg suda u Novom Sadu: Odbačen im zahtev da polažu prijemni na maternjem

Zašto jedna visokoškolska ustanova ne mora da poštuje zakon, zašto je u pravu onaj ko ne poštuje naša prava – pitaju se učenici

Savez mađarskih učenika Vojvodine najavio je danas žalbu na odluku Višeg suda u Novom Sadu, kojom je odbačena njihova molba da im se na Univerzitetu u Novom Sadu omogući polaganje prijemnih ispita na mađarskom jeziku.

U saopštenju koje je potpisao predsednik Saveza, Atila Šoti, navodi se da su studenti “zaprepašćeni tom odlukom”, te da već mesec dana čekaju obrazloženje odluke koja “nije u skladu sa zakonom”.

– Zašto jedna visokoškolska ustanova ne mora da poštuje zakon, zašto je u pravu onaj ko ne poštuje naša prava, zašto je upitna nadležnost Pokrajine, zašto nije saslušan svedok kojeg smo predložili, zašto nema ni pisanog ni usmenog obrazloženja već mesec dana – pitaju u Savezu.

Foto: Tanjug/ Dušan Mitić

Foto: Tanjug/ Dušan Mitić

Kako navode, pitanja koja su postavili, Sud je u potpunosti ignorisao, što je primoralo Savez da o “skandaloznoj odluci” informiše javnost.

Šoti je najavio drugostepeni postupak i izrazio nadu i poverenje u pravosudni sistem Srbije.

Savez mađarskih učenika je decembra 2015. podneo novosadskom Višem sudu tužbu protiv Pravnog fakulteta u Novom Sadu zbog zaštite od diskriminacije, odnosno onemogućavanja studenata da polažu prijemni na maternjem jeziku.

U tužbi je navedeno da Pravni fakultet na prijemnom ispitu za upis u školsku 2015/2016 godinu, nije primenio odluku Skupštine Vojvodine od 8.aprila 2015. o polaganju prijemnog ispita na jezicima nacionalnih manjina i da su time prekršeni i zakoni Srbije i međunarodne norme.

 

(Dijaspora.news/Beta)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top