All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

LOŠE VIJESTI Ugroženo izdavanje njemačkih viza za radnike iz BiH!

Problem s izdavanjem viza za radnike iz BiH koji putem detašmana (dozvola) rade u Njemačkoj dostigao je vrhunac i ako se hitno ne reaguje, svi sadašnji i budući poslovi će biti ugroženi, kao i 2.000 radnih mjesta.

Na ovo upozoravaju preduzeća kojima su detašmani dodijeljeni, predstavnici privrednih komora i resornog ministarstva, a koji su juče u Sarajevu održali sastanak na kojem su zaključili kako se glavna kočnica u realizaciji međudržavnog sporazuma dvije zemlje nalazi u Ambasadi Njemačke u BiH.

Zanimljivo je da se na sastanku juče nije pojavio niko iz Ambasade, iako su uredno pozvani, što su mnogi ocijenili kao svojevrsnu poruku.

Ahmet Egrlić, potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, podvukao je da se vize sporo izdaju, zbog čega firme iz BiH polako gube poslove.

To je ilustrovao podatkom da je prethodnih godina iskorištenost dozvola bila oko 100 odsto, a u prošloj godini tek 81 odsto.

“Da li je u pitanju administracija u Ambasadi ili već šta, ali nemoguće je dobiti vize na vrijeme. Rekli su nam da naše kompanije u Njemačkoj treba bolje da planiraju, organiziraju radove i na vrijeme apliciraju za ove vize. Međutim, to nije moguće, jer naše kompanije nisu u mogućnosti da godišnje mogu planirati svoje radove. Radi se o poslovima koje kada dobiju, maksimalno je mjesec dana da moraju biti uvedeni u gradilište”, kazao je Egrlić.

On smatra da je projekat ugrožen i ocijenio kako neće opstati ako se ova dinamika izdavanja viza nastavi.

S njim se složio Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore FBiH, koji kaže kako se na termine za vize čeka više od tri mjeseca. Prema njegovim riječima, u proceduru u vezi sa dobijanjem viza ponovo treba uključiti komore kao što je to bilo ranije, a što se primjenjuje u Ambasadi Njemačke u Beogradu, i to sa dosta uspjeha.

“Jedino je rješenje da se direktnim angažmanom vrha države sačuva međudržavni sporazum”, ocijenio je on.

Sabina Jakupović iz sarajevskog preduzeća “Chenco” kaže kako je saradnja s Ambasadom u Sarajevu sve do 2016. godine bila odlična, ali da su problemi nastali uvođenjem elektronskog prijavljivanja.

Dodaje kako su investitori u Njemačkoj tolerantni i da izlaze u susret kompanijama kada se rješavaju problemi s vizama, te da su generalno kompanije iz BiH dobrodošle na njihovo tržište.

“Molimo naše nadležne institucije da razgovaraju s predstavnicima Njemačke i riješe problem”, poručila je ona.

Milan Mikić, direktor preduzeća “Montaža Mikić” iz Gradiške, kaže za “Nezavisne” kako su firmama termini rijetko na raspolaganju i da se dodjeljuju “na šačicu”.

“Potrebno je sistemsko rješenje i nadam se da će se nešto konačno promijeniti”, rekao je on.

Inače, ova detašmanska godina traje od 1. oktobra 2018. do 30. oktobra ove godine, a za BiH je obezbijeđeno 2.000 dozvola mjesečno, od čega RS dobija trećinu.

Radnici u prosjeku zarađuju oko osam evra po satu, a dobijaju i po dva evra na osnovu povrata poreza.

Ono zbog čega je ovaj sistem povoljan za BiH je što se sav zarađeni novac vraća i troši u BiH.

dijaspora.news/bhdijaspora.net

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top