All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

LEKARU SPECIJALISTI 8.000, PROFESORU 5.000 DINARA Pogledajte plate u javnom sektoru od 1. januara (TABELA)

Gotovo svi zaposleni u javnom sektoru i penzioneri jedva čekaju Novu godinu – od 1. januara će im plate biti povećane za pet do 10 odsto, a penzije će biti veće za pet odsto.

Prema najavama premijerke Ane Brnabić, mnogi zaposleni u državnim službama imaće čak i veće plate nego pre smanjenja 2014. godine. Najviše razloga za radost imaće učitelji, nastavnici, vaspitači, naučnici, zaposleni u socijalnim službama, lekari, medicinske sestre kojima će zarada biti povećana 10 odsto. Toliko povećanje imaće i zaposleni u vojsci, policiji i u službama bezbednosti, sudovima, tužilaštvu, ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija, kulturi i poreskoj upravi. Ipak, u prosveti nisu naročito srećni zbog mera fiskalne konsolidacije. Tako predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov smatra da je povećanje od deset odsto zapravo vraćanje plate na staro.

– Trenutno je prosečna plata u prosveti, kada se uzme u obzir i tehničko osoblje, oko 41.000 dinara. Profesori imaju između 44.000 i 45.000 do 50.000 dinara, u zavisnosti od staža i starešinstva. Posle smanjenja iz 2014, dobili smo povećanje od dva do tri odsto i sada ovo pa smo se polako vratili na stari nivo. Očekujemo da sledeće godine dobijemo još jedno povećanje jer smatramo da je realna plata profesora 65.000 dinara – objašnjava Markov.

Profesorima vraćene stare plate, očekuju povećanje sledeće godine, kažu prosvetari

Za zaposlene u administraciji, stručnim služama ministarstva i u Skupštini Srbije povećanje će biti pet odsto.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da će pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije od 1. januara naredne godine imati plate veće nego ikada. Kako je rekao, u oktobru 2014. godine, pre smanjenja plata, profesionalni vojnik imao je platu 34.611 dinara, dok će od januara naredne godine primati 39.216 dinara.

– Zastavnici će, umesto 47.262 dinara pre smanjenja, imati platu 54.903 dinara, a potpukovnici, umesto 74.590, primaće 87.350 dinara – rekao je Vulin.

Foto: RAS Srbija

Za zaposlene u administraciji, stručnim služama ministarstva i u Skupštini Srbije povećanje će biti pet odsto.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Zoran Stojiljković ističe da je povećanje plata i penzija u javnom sektoru bilo neminovno.

– Pre tri godine zaposlenima u državnim službama i penzionerima uzeto je nešto manje od 400 miliona evra i sada im je to skoro pa vraćeno. Nažalost, i sa tim povećanjem minimalna zarada će biti manja od 200 evra, što je manje od mesečne potrošačke korpe. Zato bi trebalo razmišljati o drugim merama očuvanja budžetske stabilnosti kao što je redukovanje subvencija stranim kompanijama u zemlji i veća borba protiv korupcije. Na taj način bi se sačuvalo pet-šest puta više novca nego linearnim smanjivanjem plata i penzija – smatra Stojiljković.

Penzionerima i 5.000 u novembru

Pre povećanja penzije od pet odsto od 1. januara, penzioneri će u novembru dobiti i jednokratnu pomoć od 5.000 dinara. Kako je rekla premijerka, 90 odsto penzionera će od iduće godine imati primanja veća nego pre novembra 2014. godine,

– Veća primanja osam odsto imaće 60 odsto penzionera u odnosu na penzije iz 2014. godine – rekla je Brnabićeva.

dijaspora.news/blic.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top