All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Led potpuno ОКОВАО Evropu, ZIMA odnijela prve žrtve

Deset ljudi se smrznulo u zadnja dva dana u Poljskoj, gdje su temperature u nekim dijelovima zemlje pale ispod – 20 Celzijevih stepeni, saopćio je vladin Institut za državnu sigurnost (RCB).

“Sedam osoba je umrlo od smrzavanja u petak, kada je zabilježen i najveći broj žrtava ove zime”, rekla je Bozena Wysocka, glasnogovornica instituta.

 “Još tri osobe umrle su dan ranije”, dodala je, čime se “broj žrtava smrzavanja od 1. novembra popeo na 53”.

Val hladnoće zahvatio je Poljsku u noći na četvrtak. Broj žrtava mogao bi rasti za vikend, budući da će temperatura ostati ispod – 20 Celzijevih stepeni.

Policija poziva Poljake da budu oprezni i da pripaze na one kojima prijeti hipotermija, posebno beskućnike.

Moskva, gdje se živa u termometru tokom noći spustila na – 30 Celzijevih stepeni, slavila je pravoslavni Božić po hladnoći kakva nije zabilježena već 120 godina, javlja službena agencija RIA Novosti.

U Sankt Peterburgu, gdje su zabilježena – 24 stepena, policija je pronašla tijelo muškarca koji se smrzao u noći na subotu.

Tursku je zahvatila snježna mećava koja je paralizirala Istanbul, gdje su u subotu otkazane stotine letova i prekinut promet Bosporskim prolazom.

U Bugarskoj, blizu turske granice, pronađena su trupla dvoje ilegalnih iračkih migranata.
U Ateni, u Grčkoj, u subotu je temperatura bila na nuli, a na sjeveru zemlje – 15 stepeni.

I Švicarska je, javlja Meteonews, u noći na subotu bila pogođena polarnom hladnoćom, pa je tako u Davosu zabilježeno – 19, a u Bernu – 15,5. Najniže temperature ove zime izmjerene su u petak ujutro u La Brevineu, u Juri, minus od 29,9 stepeni, na visini od 1000 m. To selo bilježi apsolutni rekord u hladnoći u Švicarskoj: 12. januara 1987. ondje je izmjereno – 41,8 stepeni.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top