All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

PRVI PUT POSLE 1999. GODINE: Srbi u Prištini otključali oskrnavljeni Hram Hrista Spasa i održali liturgiju (FOTO)

Hram je skrnavljen mnogo puta, a episkop Teodosije je juče postavio nove katance i zaključao crkvu

Srbi su slavili Božić širom zemlje, a litugrija nije izostala ni u Prištini, gde je bilo i najemotivnije.

U hramu Hrista Spasa je prvi put posle 1999. godine održana božićna liturgija pred oko dvadesetak vernika, kojoj su prisustvovali i zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović i oficir za vezu Beograda u Prištini Dejan Pavićević. Mnogi Srbi, kako kažu, ovaj Božić neće zaboraviti dok su živi.

Vladika Teodosije je sa sveštenstvom juče ujutru počeo službu svečanim unošenjem badnjaka u hram. Potom je u oltaru nedovršene crkve poručio “da je ovo praznik radosti i mira i praznik koji oslobađa od greha, straha i smrti”.

– Došli smo u Hram Hrista Spasa ovde u Prištini, jer smo imali želju da prvo: “Hristos se rodi!” u našoj eparhiji izgovorimo na ovom svetom, ali mučeničkom hramu. Hramu koji je zatvoren, zaključan od nekoga da ne bi sveštenici i pravoslavni vernici ulazili u njega. Hramu koji se nalazi u gradu gde danas nema pravoslavnih Srba. Samo je desetina ostala i oni žive u strahu – rekao je episkop Teodosije, prenosi Alo!.

Prema njegovim rečima, jučerašnji pozdrav “Hristos se rodi” iz hrama Hrista Spasa ima poseban značaj i poruku za sve koji žive na Kosovu i Metohiji i sve Srbe širom sveta, podsećajući da ne smemo zaboraviti i ostale naše hramove i manastire širom Kosova i Metohije.

Ovog Božića prekinuta je tradicija da Srbe obiđu zvaničnici Vlade Srbije jer je poseta predsednika Srbije Tomislava Nikolića i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića otkazana pre tri dana.

Podsetimo, hram Hrista Spasa u Prištini skrnavljen je mnogo puta, a eparhija raško-prizrenska prošle jeseni je uredila dvorište i unutrašnjost crkve. Poslednji u nizu incidenata bio je prošlog meseca kada su još nepoznati počinioci promenili katance na ulaznim vratima i onemogućili ulaz u Hram. Episkop Teodosije juče je postavio nove katance i zaključao crkvu.

(Dijaspora.news/Telegraf.rs / Foto: Eparhija Raško-prizrenska)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top