All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Kvadrat košta 117 evra, a niko ga neće: U ovim mestima u Srbiji niko nije kupio ni kuću ni stan već 10 godina

Ni banke se ne utrkuju da privuku klijente iz nerazvijenih opština. Takve transakcije za njih su rizične, jer u slučaju neplaćanja, teško mogu da se “oslobode” stana

Nijedna porodica u poslednjoj deceniji nije odlučila da kupi nekretninu u opštinama Bojnik, Crna Trava ili Golubac. U ovim mestima u proteklih deset godina nije kupljena nijedna kuća ili stan na kredit. Tržište nekretnina gotovo je zamrlo i u Bosilegradu, Trgovištu, Svrljigu. Ovakva situacija nije samo u nerazvijenim opštinama na jugu Srbije, primera ima i u Vojvodini.

Ni u Irigu, Sečnju i Žitištu već godinama nema kreditnih kupaca. One koji žele da se skuće ometa nemaština i niska primanja, zbog kojih ne ispunjavaju uslove za kredit. S druge strane, u mnogim mestima su cene kvadrata pale da se celo domaćinstvo može pazariti samo za nekoliko hiljada evra.

Ni banke se, kako kažu u agencijama za nekretnine, ne utrkuju da privuku klijente iz nerazvijenih opština. Takve transakcije za njih su rizične, jer u slučaju neplaćanja, teško mogu da se “oslobode” stana.

Bojan Milošević, iz niške agencije “Grin nekretnine”, smatra da je osnovni razlog što u Svrljigu i okolnim opštinama gotovo da i nema nekretnine koja bi se mogla prodati kreditnom kupcu to što veliki broj objekata nije legalizovan. Banke ne odobravaju pozajmice za objekte izgrađene bez građevinske dozvole.

Najveći problem je što kuće nisu ozakonjene. Čak i ako neko uspe da proda nekretninu, uglavnom je kupe gastarbajteri, koji žele da imaju nešto svoje kad dođu u Srbiju, a oni plaćaju gotovinom. Kredite uzimaju mladi bračni parovi i vojna lica, a oni uglavnom teže da se nastane u većim gradovima, Nišu i Kragujevcu – kaže Milošević.

Predsednik Žagubice, Safet Pavlović, kaže da u ovoj opštini u poslednjih 15 godina nije izgrađena nijedna zgrada, tako da i ne čudi što je tržište nekretnina “zamrlo”.

– Dešava se jedino da se oglase na prodaju privatna domaćinstva i to kada se neko odseli, ali to je teško prodati. Deca odlaze na školovanje u veće gradove i uglavnom teže da tamo i ostanu. U našem kraju ima i ljudi koji dolaze iz inostranstva, ali ni oni ne kupuju kuće, jer imaju svoja imanja i u njih ulažu – priča Pavlović.

Prema podacima Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK), u opštinama i gradovima u Srbiji, najmanje košta kvadratni metar u Bačkom Petrovcu, svega 117 evra.

Deluje da je povoljno kupiti nekretninu i u Bečeju, jer je kvadrat 212 evra, u Topoli 223, u Priboju 311, Šidu 313, Žablju 232 evra, a u Boru 335 evra.

Toliko ih plaćaju kupci koji uzimaju stambene kredite osigurane u NKOSK. Najjeftiniji kvadrat u centralnim beogradskim opštinama je u Rakovici, 922 evra.

(Dijaspora.news.vecernje novosti)

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top