All for Joomla All for Webmasters
Biznis

Koliko je novca potrebno Balkancu da bude srećan?

Koliko je novca potrebno Balkancu da bude srećan?

Koliko novac može doprinijeti blagostanju pojedinca? Novo istraživanje pokazalo je da novac ima veliki uticaj na sreću pojedinca, a to koliko je novca potrebno da biste bili srećni, uglavnom zavisi od toga gdje živite.

“Možda djeluje iznenađujuće, jer nas na televiziji razni oglašivači uvjeravaju da nema ograničenja kada govorimo o tome koliko nam je novca potrebno za sreću, ali sada vidimo da ona ipak postoje”, rekao je Endrju Džeb, vođa istraživanja.

Džeb i njegove kolege koristili su podatke velike ankete koju je sproveo Gallup, a u kojoj je učestvovalo više od 1,7 miliona ljudi starijih od 15 godina iz 164 države svijeta.

Učesnici su odgovarali na pitanja u vezi sa zadovoljstvom svojim životima i blagostanjem, kao i u vezi s kupovnom moći.

Dok se emotivno blagostanje odnosi na dnevna osjećanja sreće, uzbuđenja, tugu ili bes, sveukupno zadovoljstvo životom je u velikoj mjeri pod uticajem postavljanja viših ciljeva i poređenjem svoje imovine s onim što imaju drugi.

U prosjeku su istraživači otkrili da idealni godišnji prihod za sveukupno zadovoljstvo životom iznosi 95.000 dolara godišnje, a između 60 i 75 hiljada za emotivno blagostanje.

Međutim, to najviše zavisi od toga gdje živite. Tako je najviše novca za sreću potrebno stanovnicima Australije i Novog Zelanda – 125.000 dolara, dok su najskromniji Južnoamerikanci i stanovnici Kariba. U Sjevernoj Americi je za sreću potrebno 105.000 dolara u prosjeku.

Što se tiče Evrope, velika je razlika između Zapada i Istoka. U zapadnoj Evropi i Skandinaviji je za sreću u proseku potrebno 100.000 dolara, dok je u istočnoj Evropi i na Balkanu potrebno samo 45.000 dolara godišnje.

Jasno je da se ovi iznosi razlikuju zbog visine standarda od države do države. Ipak, ovde se radi o iznosima za pojedince, pa je za porodice svakako potrebno više novca.

Međutim, jednom kada pojedinac stigne do te tačke kada ima dovoljno novca da bude srećan, dodatna povećanja prihoda će rezultirati zapravo smanjenjem zadovoljstva životom.

(Dijaspora News/Buka)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top