All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

KAO U HOROR FILMOVIMA! Milan R. bolesnog sina DRŽI U KAVEZU sedam godina

Kao u najjezivijim horor filmovima, Radovan M. (34), osoba s posebnim potrebama, već godinama živi u kavezu, zaključan lancima i katancima iza rešetaka u svojoj ruiniranoj i neuslovnoj kući u okolini Kikinde!

Radovan je zaostao u razvoju, a zastrašujući kavez koji je ovom nesrećnom čoveku postao dom smešten je u trošnoj kući (adresa poznata redakciji), bez kupatila, parketa i drugih osnovnih uslova života dostojnih čoveka. Radovanova majka ubila se pre dve godine pošto je otkrila da ima kancer, pa u ovoj kući on živi sa ocem Milanom Š.

Kavez za svog sina Milan je napravio pre šest, sedam godina i on za Kurir kaže da je to video kao jedino rešenje.

Redovno uzima lekove

– Morao sam to da uradim jer Raša ponekad hoće da pobegne, a imao je i agresivne ispade. Pustim ga u toku dana da izađe. Ponekad sedimo i ispred kuće. Međutim, kad imam posla i kad izlazim iz kuće, prinuđen sam da ga držim zaključanog da ne bi povredio sebe ili nekog drugog – priča Milan za Kurir.

Kaže da, pošto nemaju kupatilo, svog sina kupa u koritu.

– Primam neku minimalnu socijalnu pomoć od koje hranim Rašu, a ponekad i nadničim za sitne pare. Međutim, to je sve vrlo malo. Raša nema odgovarajuću odeću, obuću, ali nam je najpotrebnije kupatilo. Ipak, uprkos svemu, moj Raša nikad nije bio gladan! – izričit je Milan

kavez
Foto: printscreen/Kurir

Uprkos svim nevoljama i teškoj sudbini, kaže da njih dvojica ne žele da se odvoje jedan od drugog.

– Kad je u kavezu, puštam mu muziku. On voli da gleda i televiziju, pa je tako TV stalno uključen. A pričamo i toliko koliko možemo da se razumemo. Ja sam njega odgajao otkako je bio dete i nikako ne bih voleo da završi u nekoj ustanovi – kaže Milan i dodaje da ga ne zapostavlja, da se brine o detetu i da sinu redovno daje lekove.

Nije zatvoren

U Centru za socijalni rad Nova Crnja nisu želeli da daju zvaničan komentar, ali su nam nezvanično rekli da su upoznati sa ovim slučajem i da porodica dobija socijalnu pomoć.

– Otac dobija oko 25.000 dinara na ime naknade za tuđu negu i pomoć i oko 10.000 dinara na ime socijalne pomoći. Mi smo se u više navrata obraćali raznim psihijatrijskim ustanovama, ali nam je rečeno da u skladu s pravilnikom koji je izdalo Ministarstvo zdravlja ne primaju nove korisnike.

kavez
Foto: printscreen/Kurir

Koliko je nama poznato, štićenik nije izolovan i zatvoren, on ima prava slobodno da se kreće – poručili su u ovoj ustanovi.

otac
Foto: Printscreen/Kurir

Mada je ne traže i mada se Radovan ne žali, porodici je potrebna svaka pomoć.

dijaspora.news/Ružica Kantar,Kurir.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top