All for Joomla All for Webmasters
Showbiz

Kao bomba odjeknula je vest da je više nema: Prerana smrt koja je potresla celu Jugoslaviju!

Da je među nama, Sonja Savić ove godine bi obeležila okruglih 40 godina karijere, jer se 1977. godine prvi put pojavila na filmu i počela da stvara istoriju jugoslovenske kinematografije.

Glumica koja je pomerila granice glume i filma na ovim prostorima i jedna od najlepših žena na domaćem filmskom platnu život je posvetila umetnosti. Dala joj je sve, možda čak i previše.

Foto: Youtube printscreen / jamo533Foto: Youtube printscreen / jamo533

Glumom je profesionalno počela da se bavi već sa 16 godina, a sa 21 diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Početkom osamdesetih došlo je njeno vreme, pa je za dve i po godine snimila pet filmova, koji su dali ogroman pečat jugoslavenskoj kinematografiji.

Lice i pogled Sonje Savić bili su nezaboravni svima koji su je gledali uživo i na filmu.

Scene u filmu Una, koji je nastao po romanu Mome Kapora, a govori o ljubavi između profesora Mišela Babića i njegove studentkinje Une Vojvodić, ne zaboravljaju se. Gola Sonja Savić koja jede trešnje na balkonu i zavodi profesora tokom intervjua mnogima se večno urezala u pamćenje.

Osim u filmu Una, Sonja se pojavila u kultnim jugoslovenskim filmovima, a tokom svoje karijere zaigrala je u ukupno 50 filmova jugoslavenske, slovenske i srpske produkcije. “Davitelj protiv davitelja”, “Život je lep”, “Balkanski Špijun”, “Mi nismo anđeli”, “Šećerna vodica” i “Jug-jugoistok” samo su neki od filmova kojima je Sonja udahnula dušu, a početkom devedesetih počela je da se bavi režijom u projektima koji su se umetničkom crtom borili protiv rata u Jugoslaviji.

Ipak, privatni život Sonje Savić bio je najduži film u kojem se pojavila. Jednom prilikom je izjavila kako se odrekla privatnog života kako bi se posvetila umetnosti, a već krajem osamdesetih počele su da kruže priče da se Sonja Savić drogira.

Priču je podgrejalo i njeno prijateljstvo s članovima kultne grupe EKV, čija je većina umrla od posledica konzumiranja opojnih sredstava.

“Nisam bila srećna što se družim s njima. Bila sam srećna što sam pronašla ljude koji su nesrećni kao ja“, izjavila je jednom prilikom Sonja, koja se nakon rata posvetila radu u Sloveniji jer ju je Srbija, po njezinim rečima, odbacila kao umetnika i ljudsko biće.

Upravo se u dokumentarnom filmu o EKV-u Sonja poslednji put pojavila u javnosti.

23.9.2008. godine kao bomba je odjeknula vest da je Sonja Savić umrla u 47. godini života. Novine su bile pune naslova o rezultatima obdukcije i morfijumu i heroinu koji je pronađen u njenoj krvi nakon smrti.

Najstrašnija informacija koja je došla do medija bila je ta da je Sonja pronađena mrtva u stanu koji nije imao nameštaj, nego jedan madrac na kojem je nesretna glumica spavala među špricevima.

Sahranjena je u rodnom selu svoga oca, a na njenoj sahrani se nije pojavio niko od njenih kolega i saradnika.

(Dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top