All for Joomla All for Webmasters
Biznis

KAKVE RADNE NAVIKE SMO STEKLI POSLE SFRJ? Bosanci vredni, Slovenci ljubazni, Srbi mudri, Crnogorci “po starom”

Narodi bivše Jugoslavije često su u vicevima bili prikazivani kroz stereotipe, pa su tako Slovenci ocenjivani kao vredni, ljubazni i sa manirima lepog ponašanja, ali i dosadni, Srbi su bili mudri i promućurni, Bosanci tvrdoglavi ali uporni i dobri radnici, a Crnogorci lenji.

Crnogorski statistički zavod Monstat saopštio je da je 45 odsto stanovništva ove zemlje starosti od 15 do 64 godine neaktivno, tačnije da ne radi, niti želi da traži posao. Tako je Crna Gora izbila na evropsko čelo po neaktivnosti, a brojne predrasude i šale na račun “đetića” dobile su statističku “potvrdu”. S druge strane, nedavno se pojavila i informacija da su radnici iz BiH najbolji strani radnici u Nemačkoj.

“Oni su prema rečima poslodavaca u Nemačkoj jedni od najpoželjnijih i najboljih stranih radnika, te su poslodavci izuzetno zadovoljni njima”, rekao je nedavno direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

FOTO: PROMO

Profesor Ratko Božović kaže u razgovoru za “Blic Biznis” da se posle perioda tranzicije, u vremenu od devedesetih godina prošlog veka do danas, mnogo toga promenilo, kako radne navike, tako i mentalitet.

“Ljudi su u tranziciji bili neslobodni i malo šta od ovih radnih karakteristika je ostalo kao ranije. Mentalne promene su prisutne kod svih naroda eks-Jugoslavije, i to radikalne, pa su samim tim usahle i predrasude kojima smo se rukovodili ranije, prilikom karakterizacije”, ističe profesor Božović.

On dodaje da je mnogo toga na ovim našim prostorima iracionalno i podseća da statistika “mnogo toga pokazuje, a ništa ne otkriva”.

“Uostalom, neki ekonomski pokazatelji govore da Crna Gora trenutno stoji bolje nego Srbija, i da ima najveći BDP po stanovniku na Zapadnom Balkanu. Teško da su to postigli tako što samo leže, a BDP im raste”, kaže naš sagovornik.

Bosanci najpoželjniji radnici u Nemačkoj

Bosanci najpoželjniji radnici u Nemačkoj

FOTO: A. DIMITRIJEVIĆ / RAS SRBIJA

Nedavno su u Hrvatskoj u maloprodaji u svim zemljama – Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, istraživači ocenjivali pet osnovnih elemenata dobre usluge: početni pozdrav, osmeh, nuđenje pomoći, zahvaljivanje i završni pozdrav na odlasku. Prosečna ocena bivše SFRJ bila je 68,56 odsto, što je po svetskim merilima svrstava u “osrednje đake, koji još moraju da uče za odličnu ocenu”.

S druge strane, opšte je poznato da se decenijama unazad u najrazvijenijoj ekonomiji u Nemačkoj, bez obzira iz koje zemlje radnik potiče, radi od “jutra do sutra”, i da po “davanju” poslodavcu tokom dana, u svetu nesumnjivo prednjače Japanci.

Za razliku od Balkanaca oko 60 odsto Japanaca oseća krivicu kada koristi plaćeni godišnji odmor. Oni će period od 27. aprila do 6. maja morati da provedu neradno, povodom obeležavanja abdikacije cara Akihita, a mnogo od radoholičara iz ove daleke zemlje već su u panici i pitaju se kako će preživeti toliki nerad.

dijaspora.news/blic.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top