All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

Kakva kazna čeka hrvatskog tinejdžera, ubicu roditelja? Može da dobije 50 godina ili da ne ode u zatvor uopšte

Da li se u njegovom slučaju radi o šizofreniji, narcisoidnom poremećaju i sličnim dijagnozama – ipak su sve samo nagađanja

Ni najveći pravni stručnjaci, bez obzira na to što su zakonski okviri o visini kazne po krivičnom zakonu RH vrlo jasni, u ovom trenutku ne mogu sa sigurnošću reći koliko godina zatvora može dobiti 19-godišnji Tin Šunjerga koji je u mestu Čista Velika ubio svog oca Marina i majku Silvanu i, štaviše, hoće li uopšte biti osuđen.

– Iz medija smo dobili informaciju da je mladić prijavljen za dva krivična dela teškog ubistva, odnosno da je roditelje lišio života na okrutan i podmukao način. Za ovo krivično delo zakonodavac je propisao kaznu zatvora od najmanje deset godina, a moguće je izreći i kaznu dugotrajnog zatvora koja ne može biti kraća od dvadeset godina, niti duža od četrdeset godina. Kako se radi o prijavi za dva krivična dela, sud može izreći jedinstvenu kaznu u trajanju od pedeset godina – rekao je splitski advokat Jadran Franceschi, koji je u svojoj dugogodišnjoj praksi branio ovakve i slične počinitelje teških krivičnih dela.

Stepen okrutnosti

Neosporno je da će u ovom slučaju veliku ulogu odigrati sudski veštaci, naročito defektolog, psihijatar i psiholog, kojima će predmet Šunjerga biti dodeljen. Od procene njegovog mentalnog stanja, nivoa uračunljivosti ili apsolutne neuračunljivosti u trenutku dvostrukog ubistva zavisiće hoće li Šunjerga uopšte biti zatvorski kažnjen i koliko, kao i hoće li mu se uopšte suditi pred Sudom za mlade (dakle kao maloletniku) ili odrasloj osobi.

Sva nagađanja o tome radi li se u njegovom slučaju o šizofreniji, narcisoidnom poremećaju i sličnim dijagnozama u ovom su trenutku samo – nagađanja.

– Da bi postojala obeležja krivičnog dela teškog ubistva na okrutan način, mora da se radi o postupanju mlađeg punoletnika koje dostiže minimalni stepen okrutnosti. To se utvrđuje konkretno u postupku i zavisi od svih okolnosti, patnji žrtve i načinu postupanja okrivljenog. Podmuklost podrazumeva zloupotrebu poverenja žrtve i njegovu bespomoćnost.

Ako sud ne prihvati takvu kvalifikaciju, radilo bi se o krivičnom delu ubistva, za šta je propisana kazna od najmanje pet godina do dvadeset godina, a za to se može odrediti jedinstvena kazna u trajanju koje ne sme preći broj kazni i najveću meru kazne dugotrajnog zatvora.

Sud može i ublažavati kazne ispod propisanog minimuma, ako utvrdi postojanje takvih okolnosti. Kako se radi o mlađoj punoletnoj osobi koji nije navršio dvadeset jednu godinu života, moguće je primeniti odredbe Zakona o sudovima za mlade, ako je počinjeno delo u velikoj meri odraz životnog doba okrivljenog, na primer ako se zatraži mišljenje defektologa i sudskog veštaka koji bi utvrdio da u ponašanju dominira emocionalno nezrelo, povodljivo i nekritično ponašanje.

U tom slučaju maloletnički zatvor može trajati najviše deset godina za teško ubistvo – rekao je Franceschi.

Dakle, sud može Šunjergu tretirati kao maloletnika i izreći mu kaznu do najviše deset godina zatvora (ako se dokaže da je delo počinio kao emocionalno nezreo, povodljiv i nekritičan), može ga osuditi kao punoletnika do pedeset godina zatvora ako se pokaže da je roditelje ubio svestan svega, i može ga se osloboditi, odnosno uputiti na lečenje u psihijatrijsku ustanovu, prenosi Slobodna Dalmacija.

Procena stručnjaka

Stalni sudski veštak, neuropsihijatar dr. Mijo Milas nam kaže: “To lečenje treba biti zatvorenog tipa gde se mladićevo stanje procenjuje svakih šest meseci i nije propisano vreme koliko se dugo počinitelj treba da bude u psihijatrijskoj ustanovi. Osoba se iz psihijatrijske ustanove pušta na slobodu kada stručnjaci procene da je njegovo stanje psihički dobro da može da funkcioniše u društvu”.

Ako bude osuđen kao maloletnik, nakon odslužene jedne trećine kazne (za punoletne je to nakon dve trećine odslužene kazne) mladić može uz primereno vladanje završiti na slobodi nakon nepune tri i po godine.

Ako bude proglašen mentalno nestabilnim, neće ni ići u zatvor, a ako mu se bude sudilo kao odrasloj i svojih postupaka svesnoj osobi, tek tada se može govoriti o dugotrajnoj kazni koja se sada ne može ni nazreti, a kamoli izračunati.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top