All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

KAKO NAM DECA POSTAJU MONSTRUMI: Brutalno pretukli VRŠNJAKA SA POSEBNIM POTREBAMA

Bojan D. (10), dečak sa posebnim potrebama iz Gornjih Banjana, nedaleko od Gornjeg Milanovca, pretučen je u ponedeljak u Osnovnoj školi „Takovski ustanak“ od dve godine starijeg N. T.

– Bojan je u ponedeljak posle časova ostao u učionici kako bi sačekao još jedan čas i sa starijim sestrama se vraćao kući. Međutim, na odmoru između časova na ulazu, u učionicu naleteo je na N. T. koji je krenuo da ga gura, nakon čega je Bojan pao na pod, a on da ga šutira – drhtavim glasom priča za „Blic“ Bojanova majka Violeta.

 

Bojanu su se od batina koje je dobio pojavile modrice po licu, a Violeta naglašava da je zbog njih, ali i iz straha da nema veće povrede, sina odmah odvela u bolnicu u Gornjem Milanovcu.

– Kada sam videla i čula šta mu je N. T. uradio, dok smo bili u bolnici pozvala sam policiju da vidi šta je to dete uradilo mom sinu. Oni su napravili zapisnik, a slučaj sam prijavila i Centru za socijalni rad u Gornjem Milanovcu – pravda se Violeta.

Kaže, obraćala se i školi gde su rekli da se to desilo iznenada.

– Moj sin ima specijalnog nastavnika, koji radi sa njim. On je drugačiji od ostale dece i njemu je potrebna posebna nega. Rekli su mi da su pozvali oca od N. T. i da su sve radili po protokolu. Kazali su mi i da sam ja dužna da dođem po njega, a ne da se vraća sa sestrama – u šoku je Violeta.

Zabrinuta
majka Violeta

Foto: privatna arhiva 

– Ovo nije prvi put da se njegov sin zakači za moje dete. Svaki put kada mu se obratim on kaže, „izudaraću ga“, ili „šta dete detetu može da uradi“. Pa moje dete je sa posebnim potrebama. Nije kao sva deca. Ko zna šta može da mu uradi. Sada ima otok na licu, a sutra može ko zna šta – u strahu je naša sagovornica.

Osnovna škola „Takovski ustanak“, u kojoj se incident dogodio, samo je jedan od šest ogranaka škole čije je sedište u Gornjem Milanovcu. Direktorka Branka Žižović, pod čijom nadležnošću je svih šest škola, kazala je za „Blic“ da je bespotrebno ceo slučaj podignut na nivo da se umešaju centar za socijalni rad, policija i mediji.

 

– Nama je razredni prijavio da je na malom odmoru došlo do koškanja, nakon čega je Bojan pao. Niko njega nije pretukao. Ne znam kakve je povrede mogao da dobije da ga majka vodi u bolnicu. Razredni je pozvao roditelje oba deteta, a pošto je to je prvi put da dođe do takve situacije, koja je ujedno prvi stepen vršnjačkog nasilja, preduzeli smo mere pojačanog nadzora – navodi Žižovićeva i dodaje da ne zna zašto je majka dečaka obavestila druge institucije mimo znanja škole.

– Mi smo preduzeli sve što je trebalo. Dete je zdravo i ide u školu. Sve je ovo podignuto na neki nivo bez razloga. Nije tačno da je njega neko pretukao, to mora da se dokaže. On je dečak sa posebnim potrebama koji ima posebno ponašanje. Ako su istinite tvrdnje njegove majke, neka druge institucije to istraže – naglašava Žižovićeva. Ona dodaje da u školi nema video-nadzora.

Slučaj u Višem javnom tužilaštvu

Majka pretučenog dečaka prijavila je incident centru za socijalni rad iz Gornjeg Milanovca, kao i policiji u tom mestu, potvrđeno je „Blicu“ u tim ustanovama. Kako su nam kazali, trenutno proveravaju šta se tačno desilo, a narednih dana obaviće razgovor sa porodicama dečaka. Ono dodaju i da je slučaj stigao do Višeg javnog tužilaštva u Čačku. – Naloženo je da policija izvrši proveru šta se taj dan dogodilo, dogovoren je i razgovor sa roditeljima oba deteta i nadležnima u školi – kaže za „Blic“ viši javni tužilac iz Čačka Ivan Zarić.

 

(Dijaspora.news /Izvor:Bojana Bogosav,Blic.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top