All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Kako da budete celo leto na moru, a da ne potrošite ni jedan jedini evro!

Konobari, šankeri, sobarice, pomoćni radnici u kuhinji su najtraženija zanimanja

Želite da provedete leto na moru, ali ne znate kako jer vam budžet to ne dozvoljava. Mi smo iz tog razloga odlučili da istražimo koji se poslovi nude ove sezone u Crnoj Gori. Malo ćete raditi, a više uživati, a uz to ćete i uštedeti novac.

Najveći broj stranaca među sezonskim radnicima su naravno, građani Srbije.

– Svi moji sezonski radnici imaju obezbeđen smeštaj, hranu, prevoz i svi su uredno prijavljeni. Meni se ne isplati da plaćam rigorozne kazne zbog prijave – kaže za naš portal Miloš, vlasnik hotela u Crnoj Gori koji svakog leta zapošljava 15 sezonskih radnika iz Srbije.

Konobari, šankeri, sobarice, pomoćni radnici u kuhinji su najtraženija zanimanja.

– Kuvari imaju najbolju platu od 700 do 2.500 evra mesečno, ali opravdaju oni to svojim radom. Najviše tražimo pomoćne radnike u kuhinji, konobare i pomoćne konobare, šankere i sobarice – dodao je Miloš.

Kako kaže, dozvola za rad se lako dobija.

– Potrebna je samo potvrda o nekažnjavanju, ostalo se vadi bez problema i dozvola se čeka maksimalno 15 do 20 dana – dodao je on.

Proteklih godina, potvrđuje Miloš, bilo je velikih problema oko prijave stranih državljana, ali je to sada olakšano, jer postoji određen broj sezonskih radnika koji mogu da se zaposle, i taj broj je tačno određen po gradovima.

Sezona u Sutomoru traje od tri do šest meseci, pa su, kako kaže Miloš, radnici uvek potrebni.

– Svake sezone mi zaposlimo preko 15 radnika iz Srbija. Ko se pokaže kao dobar radnik, ja ga pozovem i sledeće sezone. Uglavnom se ljudi vraćaju, jer je i njima lakše da rade kod nekoga koga su već upoznali – istakao je Miloš.

Higijeničarke i sobarice imaju platu od 300 do 400 evra mesečno.

– Smatram da je to pristojna plata za taj posao, jer ne plaćaju smeštaj, hranu i prevoz, a verujte mi to dosta znači. Moji radnici uspevaju da uštede novac – dodao je on.

Značajan broj nezaposlenih iskazuje interesovanje za rad na recepciji, u administraciji, na poslovima nabavke i komercijale i to su poslovi gde se traži mesto više.

– Konobarice imaju platu oko 400 evra, ali one zbog bakšiša mesečno zarade i do 1.000 evra. Devojke se otimaju za to mesto – dodao je Miloš.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top