All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

“Izložba u Njujorku je diplomatska pobeda Srbije”

Potpredsednik SPS Aleksandar Antić izjavio je danas da je izložba “Jasenovac – pravo na nezaborav”, diplomatska pobeda Srbije, iskorak u borbi protiv lažnih dilema, kao i naš jedini ispravan put u očuvanju istine o stradanju čitavih naroda i čuvanju sećanja.

Antić je u izjavi za javnost rekao i da je uoči 27. januara, Međunarodnog dana Holokausta socijalistima koji baštine ideje levice, jednakosti i solidarnosti posebno stalo da se na dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i svih drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, čuje glas istinskih levičara i svih rodoljubivih građana Srbije kojima su neprolazne vrednosti antifašizma bliske srcu.

Foto: Tanjug/MSP

– Uoči 27. januara, kada obeležavamo Međunarodni dan Holokausta i kada se s dužnim pijetetom sećamo miliona nevino stradalih žrtava nacističke ideologije smrti, socijalisti imaju obavezu više da se oglase ovim povodom – naveo je Antić.

JEDINSTVENA POSTAVKA

On je istakao da je sinoć u Njujorku prvi put otvorena velika izložba posvećenu genocidu nad srpskim i jevrejskim narodom u Jasenovcu i da se radi o jedinstvenoj postavci.

– Kako reče ministar inostranih poslova Srbije, Ivica Dačić, “kada je reč o logoru Jasenovac, njega moramo shvatiti ne samo kao mesto užasa, masovne smrti i neizmerne patnje, nego i kao oličenje sistema koji je stvoren posle agresije na Jugoslaviju aprila 1941. godine”.

 Upravo ta konstatacija, da se radi o sistematskom uništavanju Srba i Jevreja, da se radi o ideološkom konceptu smrti, mora da bude okosnica svakog našeg podsećanja na ove istorijske istine – naveo je Antić.

Foto: Tanjug/MSP

Prema njegovim rečima, ako ne naglasimo da se radi o organizovanom zločinu protiv čovečnosti, da se čitava mašinerija jednog društva stavila u službu apsolutnog zla, onda će se dozvoliti i relativizacija samog bića zločina i broj žrtava, i na kraju i samih zločinaca.

DIPLOMATSKA POBEDA SRBIJE

– Zato je izložba “Jasenovac – pravo na nezaborav”, diplomatska pobeda Srbije, ali pre svega, istinski iskorak više u borbi protiv lažnih dilema, iskorak u borbi protiv revizionista i lažnih istoričara, to je naš jedini ispravan put u očuvanju istine o stradanju čitavih naroda, o čuvanju sećanja da opominje i večno traje – poručio je Antić.

On je ukazao da nikada pre Srbija nije učinila ovako jasan i nedvosmislen potez u svetskoj javnosti, vredan svake pažnje i podrške, a naročito zato što takva politika nailazi na velike otpore i osporavanja.

Foto: Tanjug/MSP

ISTINA BOLI

 To samo znači da ih istina boli, toliko ih boli da ne mogu da ćute i da su se prepoznali u licu zla, sa velikog broja stravičnih fotografija stradanja, dece, žena i starih – rekao je Antić.

On je dodao da je svet i dalje pun nepravdi i da ta nepravda nije zaobišla ni srpski narod.

– Ta borba nas je učinilo još jačima i naša rešenost da ispričamo istinu svima koji žele da je čuju je neupitna. Jača nego ikad. Zato će naš odgovor na sva osporavanja biti da se uporno i dosledno borimo da se uvek i svuda govori o nevinim žrtvama, ma gde one bile – istakao je Antić, saopšteno je iz SPS.

(dijaspora.news/ Tanjug)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top