All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

Iz ruske krvi koja je prolivena u Srbiji izrašće i srpska slava: Kako je Dostojevski video našu zemlju

Srbi će se uveriti da je ruska pomoć bila nesebična i da Rusi, ginući za Srbiju, nisu imali nameru da je osvajaju.

Čuveni ruski pisac Fjodor Mihailovič Dostojevski često je pominjao Srbe na stranicama svoga “Piščevog dnevnika”, koji je nekoliko godina izdavao i u kome je, uglavnom kao publicista, iznosio svoje poglede na svet i na aktuelne događaje.

– Postoje dve Srbije-Srbija viših krugova, nestrpljiva i bez iskustva, koja još nije živela pravim životom, i koja nije još pokazala svoju akciju, ali koja već strasno mašta o budućnosti. Ova Srbija ima već svoje partije i zna za intrige koje ponekad dobijaju takve razmere, kakve ne možemo sresti ni u nacijama koje su mnogo starije, veće i kudikamo samostalnije, nego što je Srbija.

– Ali uporedimo sa tom “gornjom” Srbijom koja tako žuri da živi životom političke nacije, postoji i ona narodna Srbija koje jedino Ruse smatra svojim izbaviocima, svojom braćom, ona ruskog cara gleda kao Sunce, ona voli Ruse i veruje im!

– I na kraju ću reći, neće mnogo vremena proći i javiće se spasonosna reakcija, jer su većina Srba vatreni patrioti. Oni će se setiti Rusa koji su dali život za njihovu zemlju. Veliki ruski duh će ostaviti svoje tragove u njihovim dušama, a iz ruske krvi koja je prolivena u Srbiji izrašće i srpska slava. I Srbi će se uveriti da je ruska pomoć bila nesebična i da Rusi, ginući za Srbiju, nisu imali nameru da je osvajaju – rekao je Dostojevski.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top