All for Joomla All for Webmasters
Duhovnost

Ivana je ušla u istoriju kao prva Hercegovka koja je doplivala do Časnog krsta: A samo pre dve godine na današnji dan se borila za život! (FOTO)

Ivana je po profesiji vaspitačica, u slobodno vreme planinarka, a sada je ušla u istoriju kao prva žena iz Hercegovine koja je doplivala do Bogojavljenskog krsta

Plivanje za Bogojavljenski krst prvi put je održano i na Bilećkom jezeru u Hercegovini. Od oko 40 učesnika, prva je do časnog krsta doplivala Ivana Tabaković (31) iz Bileće.

Ivana je vaspitačica u vrtiću koju deca obožavaju, u slobodno vreme je planinarka, a sada je ušla u istoriju kao prva žena iz Hercegovine koja je doplivala do Bogojavljenskog krsta!

Foto: Filip Kundačina Ivana Tabaković

Ovaj dan za Ivanu je i više nego simboličan. Pre dve godine, na današnji dan, naš portal je pisao o ovoj hrabroj devojci kada je na planini Orjen upala u provaliju i jedva ostala živa.

Ivana se tom prilikom spotakla, niz planinu je klizala oko 200 metara, a prilikom kotrljanja, na jednom mestu pala je sa litice koja je visoka čak pet metara.

U provaliji je su je prijatelji grejali telima, održavajući je budnom da ne izgubi svest. Čekajući pomoć provela je sedam sati u snegu dubokom 25 centimetara, na temperaturi minus 15, pa šta je onda za jednu takvu heroinu da pliva u jezeru usred januara!

Foto: Facebook/Ivana Tabakovic

– Pre dve godine na današnji dan sam ležala u bolnici, skoro nepokretna sa promrzlinama, a danas sam plivala za bogojavljenski krst. Puno je simbolike u ovom danu! Zahvalna sam Bogu na svemu.

– Predivan je osećaj plivati za Bogojavljenje, kao da sam u nekoj drugoj dimenziji, verujte da ne znam je li bila hladna voda, od uzbuđenja nisam osećala zimu! Kad uporedim sebe danas i pre dve godine samo mogu reći jedno – život je divan! – rekla je Ivana Tabaković za Telegraf.rs

Foto: Filip Kundačina, Bilećko jezero

Da za Ivanu ne postoje prepreke i da nikada ne odustaje od svojih želja i ciljeva najbolje govori činjenica da kada se oporavila od zadobijenih povreda ipak se popela na Orjen, koji je umalo koštao života.

– Svi su mislili da će me to uplašiti i da ću odustati od planinarenja. Ali to me je samo još više podstaklo da budem uporna i što pre se oporavim kako bih i tu prepreku savladala. Tako je i sa plivanjem za Časni krst, godinama sanjam i pripremam se da zaplivam na Bogojavljenje, čak sam planirala da idem u drugi grad jer do sada u Bileći nije organizovano plivanje za Časni krst.

– Ali ove godine kada sam čula da se pliva na Bilećkom jezeru doživela sam to kao znak i nipošto nisam želela da propustim taj trenutak, nakon svega samo mogu reći da sam neizmerno srećna i da će ovaj događaj prerasti u tradiciju u našem gradu – zaključila je Ivana.

Na poklon je dobila diplomu i zlatnik za uspomenu. Ivana će sigurno imati šta da priča unucima, a i oni čime da se diče.

Foto: Moja Hercegovina Stefan Samardžić

Stefan Samardžić (15) je najmlađi učesnik koji je danas plivao u Bilećkom jezeru za Časni krst. Uprkos hladnoći, Stefan kaže da je osećaj bio izvanredan i da je uživao.

Bogojavljenskom plivanju za Časni krst prethodila je Sveta liturgija u Sabornom hramu Svetog Save u Bileći a ovaj događaj ispratio je veliki broj građana.

dijaspora.news/telegraf.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top