All for Joomla All for Webmasters
Duhovnost

BOG SE JAVI: Slavimo BOGOJAVLJENJE, zapamtite SAN koji ste noćas usnuli, a OVO obavezno uradite

Pravoslavna crkva i njeni vernici slave Bogojavljenje 19. januara po Novom kalendaru (odnosno 6. januara po Starom) i ovaj praznik označava kraj nekrštenih dana kada se u crkvama ne vrše obredi krštenja.

 Ovaj vjerski praznik je izuzetno značajan jer se proslavlja u čast podsjećanja da misija Isusa Hrista nije započeta rođenjem, već njegovim krštenjem sa 30 godina, kada su se zajedno pojavili Otac, Sin i Sveti duh po prvi put (otud i naziv Bogojavljenje).

Došavši iz nedaleke Judejske pustinje, sveti Jovan je na rijeci krstio mnoge, radi očišćenja od grijeha i ponovnog, duhovnog rođenja, pozivajući ih na pokajanje. Hristos je došao iz Galileje, da bi i sam bio kršten. Tada se desilo Bogojavljenje: kada je Isus izašao iz vode, po jevanđelju, otvorila su se nebesa i pojavio se Duh sveti u vidu goluba, koji je sišao na Njega. Glas odozgo je govorio: Ovo je Sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji!

Foto: Printscreen/YouTube
Foto: Printscreen/YouTube

Za ovaj veliki praznik vezuju brojni običaji i vjerovanja.

1. Bogojavljenska vodica

U pravoslavnim hramovima širom zemlje se na ovaj dan osveštava Bogojavljenska vodica. Za nju se govori da ima ljekovita svojstva, a običaj je da vjernici uzmu malo ove vode i odnesu je kući.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Da bi bili zdravi tokom cijele godine treba da se sa ukućanima umiju njome. Takođe, i trudnicama valja dati Bogojavljensku vodicu, pogotovo onima koje su prebacile termin ili ne mogu lako da se porode, kako bi se iznenada otvorile (poput neba) i rodile zdravu djecu.

2. Zamišljanje želja u ponoć

Staro narodno vjerovanje kaže da se na Bogojavljensku noć, tačno u ponoć, otvara nebo, a srećnicima koji to primijete i u tom trenutku zamisle želju, sam Bog im je ispunjava.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Takođe, trebalo bi da zapamtite san koji ste usnuli u noći između 18. i 19. januara, jer oni predstavaljaju poruku od Boga i svojevrsno predskazanje događaja koji slede.

3. Neudate djevojke

Ako neudate djevojke žele da se udaju, tokom ove noći mogu da saznaju ko će im biti mladoženja. Naime, u noć uoči Bogojavljenja treba da stave ogledalo pod jastuk i sanjaće muškarca koji im je suđen.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Tu je i vjerovanje u pojedinim krajevima koje je vezano za četiri loptice. Naime, neudate djevojke treba da umijese testo od brašna i vode, pa da od njega naprave četiri loptice i u tri ubace imena simpatije. U četvrti stave samo prazan papir i ubace sve u kipuću vodu, a prva loptica koja izbije na površinu sadrži ime suđene simpatije. Ukoliko se u loptici nađe prazan papirić, djevojka još nije upoznala potencijalnog supruga.4. Voda sa netaknutog izbora na Bogojavljensko jutro

U nekim krajevima je sačuvan običaj da na Bogojavljensko jutro djevojke odlaze do netaknutog izvora vode, u koji bacaju nekoliko zrna pšenice ili druge žitarice, a zatim kažu: “Kako ide voda, tako da ide i berićet u naše njive”.

Posle toga zahvataju vodu i nose je svojim ukućanima. Ponegde se još sačuvao običaj da ukućani popiju malo te vode i to preko sekire, jer se vjeruje da će tako izbjeći svađu u porodici.

5. Kupanje u rijeci za zdravlje i trka za Bogojavljenski krst

Na Bogojavljenje se pred samo svitanje kupalo u reci zarad boljeg zdravlja, ali ovaj ritual mogli su da izvode samo zdravi ljudi. Iz tog običaja je proistekla i trka za Bogojavljenski krst.

Foto: Beta
Foto: Beta

Naime, u rijeku se baca Časni krst, a mladići i neretko devojke, se takmiče ko će prvi da stigne do njega. Onoga ko prvi dopliva do njega pratiće sreća cijele godine.

6. Predviđanje vremena

Starije žene u nekim krajevima na Bogojavljenje predskazuju kakva će godina biti.

Foto: AP

Naime, ako tog dana bude mraza i snijega, vjeruje se da će godina biti rodna i suprotno – vedro vrijeme znači sušnu godinu.

7. Pepeo i ukrštanje vjetrova

Na Bogojavljenje valja izaći na neku vetrometinu sa malo pepela u ruci. Zatim se pepeo pušta da bi se odredilo koji vjetra se zakrstio, tačnije koji vetar je bio pobednik na Krstovdan. Ako duva istočni vjetar godina će biti sušna, južni vjetar predskazuje kišnu godinu, a zapadni rodnu godinu.

(Kurir/Volim Podogricu)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top