All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Ivana (13) iz Žitišta je čudo od devojčice: Vozi traktor i kombajn bolje nego svi dečaci, i sama obrađuje zemlju! (FOTO)

– Najviše volim da vozim traktor, a prošle godine sam vozila i kombajn. Kada završim školske obaveze sa tatom odem u polje gde mu pomažem da spremi, uzore i poseje – priča nam ova vredna devojčica

Kada je odlučila da lutke i kompjuter zameni traktorom i kombajnom kojim je naučila da upravlja, trinaestogodišnja devojčica Ivana Radinović iz Žitišta kraj Zrenjanina, postala je devojčica za primer jer je pokazala da želja za radom dolazi u najranijem detinjstvu.

Ova devojčica, osim što je odlična učenica 6. razreda OŠ “Sveti Sava” u Žitištu, ona je marljiva i vredna poljoprivrednica. Pored redovnih školskih aktivnosti koje obavi u roku, Ivana se nakon školskog dana sa ocem uputi na njivu:

Najviše volim da vozim traktor, a prošle godine sam vozila i kombajn. Kada završim školske obaveze sa tatom odem u polje gde mu pomažem da spremi, uzore i poseje – priča nam ova vredna devojčica.

Ovih dana Ivana je imala mnogo obaveza na njivi. S obzirom da se njena porodica isključivo bavi poljopriuvredom, Ivana je od velike pomoći ocu:

– Sejali smo kukuruz i suncokret, a prethodnih dana smo pripremali zemlju za setvu. Koristim svu poljoprivrednu mehanizaciju, od valjka, sejalice i prskalice – vešto barata mehanizacijom, ali i terminima u poljoprivredi.

Ivana kaže, da joj je u početku bilo čudno da upravlja traktorom, ali da je vremenom sve naučila. Još u ranom detinjstvu lepše joj je bilo da se igra sa traktorom, da obilazi poljoprivredno domaćinstvo sa ocem i posmatra radove u polju, nego da vreme provodi pored računara.

Ivanin otac, Ivan Radinović ponosan je na svoju ćerku, kako kaže za Telegraf, ona je primer vredne i uporne devojčice, te i da joj niko nije nametao interesovanje, svojom voljom je zavolele poljoprivredu i rad na njivi:

– Mi smo porodica koja se dugo bavi poljoprivredom, obrađujemo zemlju i to nam je primarna delatnost. Ivana je sa nepunih deset godina sela u traktor, ali je najveće iznenađenje bilo kada je naučila da vozi kombajn. Do sada je radila sa svim poljoprivrednim mašinama – priča nam ponosni otac.

Da ima toliko poverenje u svoju ćerku veštu u svakom poljoprivrednim poslu, potvrdio je tako što joj je poverio da poseje nekoliko hektara zemlje:

– Verujte mi da imam više poverenje u nju nego u neke druge radnike, ona je pedantna i predana poslu. Naravno, škola je na prvom mestu, obrazovanje, pa sve ostalo kada se ispune školske obaveze – kaže nam Ivanin otac.
Mama Ljiljana koja vodi brigu o domaćinstvu, o Ivaninim sestrama Milani, Sanji i bratu Slobodanu, sa osmehom priča da su je oduvek zanimali “muški” poslovi:

– Oduvek je više volela da se igra sa automobilma, traktorima, kao mala vozila je igračke po dvorištu. Lutke i šminku za razliku od njenih vršnjakinja, zamenila je interesovanjem za traktore i poljoprivredne mašine – priča mama Ljiljana.

Ivanini drugari iz osnovne škole u početku su čudno reagovali, jer vreme ne provodi pored kompjutera i Fejsbuka već u prirodi, radeći u polju.

– Volim vreme da provodim sa drugaricama, aktivna sam i na društvenim mrežama, ali ipak najradije sednem u traktor i sa tatom odem na njivu – kaže nam ova trinaestogodišnjakinja.

Nakon završenog osnovnog obrazovanja, Ivana nije u dilemi šta dalje? Upisaće srednju poljoprivrednu školu i potpuno se posvetiti obradi zemlje. Najveća joj je želja da ova godina donese dobar prinos:

– Bilo je sušno ovih dana, ali kiša će sigurno značiti posejanim kulturama, kaže nam mlada poljoprivrednica koju u narednom periodu čeka dosta obaveza – kako u školi, tako i na njivi.

Današnjim devojčicama poslala je snažnu poruku, da šminka i lepa garderoba ne čine čoveka, nego da je zadovoljstvo sesti u traktor sa 13 godina i raditi na svome imanju, a jednoga dana i uspešno voditi poljoprivedno domaćinstvo.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top