All for Joomla All for Webmasters
Srbija

ITALIJA TRAŽI SLIKE IZ NARODNOG MUZEJA SRBIJE: Čiji je Tintoreto?

Zamolnica je u Viši sud stigla iz Ministarstva pravde, o njoj je doneta odluka i ona će putem međunarodne pravne pomoći biti dostavljena nadležnim italijanskim organima, ali u ovom trenutku, dok se njima ne dostavi, ne može biti dostupna našoj javnosti

U srpskoj i italijanskoj javnosti proteklih dana digla se velika prašina povodom nekoliko vrednih slika italijanskih umetnika za koje svaka strana smatra da joj s pravom, pripadaju. Problem datira još iz 1949. godine, ali, po svemu sudeći, za oduzimanje vrednih umetnina našem Narodnom muzeju, nema osnove.

Zamolnica je u Viši sud stigla iz Ministarstva pravde, o njoj je doneta odluka i ona će putem međunarodne pravne pomoći biti dostavljena nadležnim italijanskim organima, ali u ovom trenutku, dok se njima ne dostavi, ne može biti dostupna našoj javnosti, piše Politika.

U zahtevu koji je stigao iz Italije kaže se da se slike koje su navedene, smatraju kulturnim nasleđem Italije. Reč je o sledećim delima: “Portret Kraljice Kristine od Danske”, ulje na platnu (Ticijan), “Madona sa detetom i donatorom”, ulje na platnu (Tintoreto), “San Roko”, tempera na panelu (Karpačo), “Poklonstvo deteta sa anđelima i svecima”, ulje na panelu (Venecijano), “Madona sa detetom, sveci, blagovest, raspeće, triptih”, tempera na panelu (Spineli) i “Madona i dete na tronu”, tempera na panelu (Spineli).

U Narodnom muzeju, prema dostupnim saznanjima, postoji dokument na kome se nalaze nazivi 49 slika koje se vode kao Reparaciona zbirka, ali italijanski pravosudni organi tvrde da su neka dela iz te zbirke upravo ona koja su na sumnjiv način došla u posed Hermana Geringa, rajhsmaršala Trećeg rajha.

Sporna dela su 1949. iz sabirnog centra u Minhenu poslata u FNRJ na Mimarin zahtev, koji je na spisak dela koja su za vreme rata navodno opljačkana i odneta iz naše zemlje, dodao i te slike.

One su tada, zaista i poslate u Beograd, i do tada nisu tražene.

U Italiji su bile 2005. godine, na izložbama u Bolonji i Bariju, kada je i zatraženo od strane italijanskih vlasti, da tužilaštvo ispita odgovornost direktora našeg muzeja i priređivača izložbe, dok su slike u međuvremenu vraćene u Srbiju.

Politika je pokušala da kontaktira sve uključene strane, i od Ministarstva spoljnih poslova dobili saopštenje u kome se navodi da im nije dostavljen nikakav zahtev od strane italijanske vlade povodom pomenutih slika.

Direktorka muzeja Bojana Borić oglasila se povodom ovog slučaja za Večernje Novosti:

– Ne postoji nikakvo zvanično potraživanje, ni zahtev italijanskog tužilaštva, niti Narodni muzej ima bilo kakva saznanja u vezi sa informacijom koja se pojavila, sve je to bez ikakvih pravnih utemeljenja ili utemeljenja u realnosti.

Povodom ovog slučaja, i italijanski mediji su se oglasili, logično, stajuči na drugu stranu.

Dijaspora.news Izvor Telegraf.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top