All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Ispovest preživelog rudara: Toma se spremao za penziju, a više ga nema, a ja sam slučajno preživeo

Nekoliko trenutaka pošto su se razdvojili i nastavili svako sa svojim poslom, počela je drama

Tragedija koja se prekjuče dogodila u Rudniku bakra “Majdanpek”, kada je usled velikog talasa iz jezera rudar Tomislav Maksimović izgubio život, potresla je sve radnike tog rudnika.

Veliki šok doživeo je i Miroslav Nikolić, kolega stradalog Maksimovića, koji se u trenutku nesreće nalazio tri metra od kućice koju je talas uvukao u duboko jezero.

– Samo nekoliko minuta pre nesreće, Toma je svratio do mene, pričali smo o svemu, spremao se za penziju, u koju je trebalo da ode za mesec dana – priča vidno potreseni Nikolić, prenosi Alo.

Nekoliko trenutaka pošto su se razdvojili i nastavili svako sa svojim poslom, počela je drama.

– Iznenada sam čuo šuštanje kao snažan vetar i video talase koji dolaze s druge strane jezera. Požurio sam da uključim pumpe i zatvorim ventile i u trenutku kada sam osetio zapljuskivanje vode po nogama, uhvatio sam se za elektrokablove, koji su mi bukvalno spasli život – priseća se stravičnog događaja preživeli rudar, nesrećan jer nije uspeo da kolegi spase život.

Pronađeno telo rudara nestalog u jezeru

Ljubiša Adamović, radnik na drugoj pumpnoj stanici čija se kućica nalazi 300 metara od one koju je progutao vodeni talas, u šoku je gledao ka jezeru.

– Video sam velike talase kako udaraju u stene i potrčao dole da vidim šta se događa, ali tamo nije bilo ni kućice ni Tome. U trenutku je sve nestalo, ničega nije bilo – priča šokirani Adamović.

Površina rudarskog jezera je 26 hektara, a prema rečima stručnjaka, za formiranje talasa potrebno je 1,3 kubna metra vode. Neposredno pre nesreće, u Seizmološkom zavodu registrovano je nekoliko zemljotresa u susednim zemljama.

– Okolnosti koje su dovele do stvaranja udarnog talasa koji je doveo do nesreće još se utvrđuju i nakon prikupljanja svih činjenica moći ćemo da damo i konkretnije informacije – kaže Milenko Savić, republički rudarski inspektor.

(Dijaspora.news/Telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

To Top