All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

ISPOVEST HRVATA KOJI SU SE VRATILI SA RADA U NEMAČKOJ: Nije to obećana zemlja kao što se priča! Govorili su mi da nikad neću biti kao oni!

OSIJEK – U moru vesti o mladima koji odlaze iz Hrvatske, ovo je priča o dvojici Slavonaca koji su odlučili da se vrate u rodni Osijek i kažu da su zbog toga presrećni.

Kažu, da Nemačka nije kao što se priča obećana zemlja. U Hrvatskoj može lepše da se živi ako se radi. Po povratku u Hrvatsku nisu čekali na posao, odmah su našli radno mesto taksi vozača.

 

Tin Pintarić (19) je kaže u Nemačkoj radio svega četiri meseca i to  na građevinskim poslovima. Odlučioje da se vrati u Osijek jer, kako kaže, ni u Nemačkoj sve nije bajno kako većina naše javnosti misli.

 

Njegov nemački poslodavac bio je nekorektan, i čak je raditi i na crno

FOTO: PRINTSCREEN VIJESTI.HR

“Nisam bio prijavljen, čekao sam da mi stigne kartica iz zdravstvenog kako bi mogao da otvorim račun. Molio sam čoveka da otvorimo tekući račun u nemačkoj banci međutim, on je stalno to odgađao. Mislio sam biće, biće… Međutim ništa nije bilo i isplaćivao nas je na ruke”, priča nam Tin.

 

“Ni život posle posla nije bio bajan. Živeli smo u jednoj sobi nas trojica i delili smo sve. Hranu, troškove…”, priseća se Tin.

 

Tinov današnji kolega Domagoj bio je odlikaš u školi, a zatim je otišao u Nemačku trbuhom za kruhom. Tamošnji ga je gazda čak kaže čipovao kako bi proveravao koliko vremena provodi na poslu.

FOTO: PRINTSCREEN VIJESTI.HR

“Ja sam u Nemačku otišao sa nepunih 19 godina. Bio sam tamo godinu dana, a posle mesec dana sam dobio posao u skladištu preko agencije. Plata mi je bila sramotno mala i bio sam na dnu lestvice što se poslodavca tiče. Videla se razlika između nas stranaca i Nemaca. To se ne govori direktno, ali poslodavci ti indirektno poručuju da nikad nećeš biti u rangu Nemaca”, priča nam Tinov prijatelj Domagoj Mrša koji je takođe sreću pronašao u taksiranju u domovini.

 

Kažu da ne može ništa da se zaraditi uprkos štednji. Život je, saglasni su  jednostavno preskup, a baš zbog toga su sa novim poslom kod kuće zadovoljni.

 

“Ipak je ovo naš grad, tu su svi naši prijatelji i porodica. Kod kuće je najlepše”, kažu i dodaju  da se nisu pokajali zbog povratka.

(dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top