All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Ispovest Beograđanke koja je uspela u Bogoti: Kolumbijci vole moje sarme i ćevape

Ispred restorana “Beograd” vijori se zastava bivše Jugoslavije

Beograđanka Katarina Marković (57) već osam godina vodi restoran srpske kuhinje u srcu kolumbijske prestonice Bogote. Njen restoran “Beograd” postao je kultno mesto u ovoj latinoameričkoj zemlji, jer su zahvaljujući Katarini, Kolumbijci prvi put probali sarme, ćevape, turšiju, Karađorđevu šniclu, ali i autentičnu srpsku šljivovicu.

Katarina kaže da je očekivala da će Kolumbijci prihvatiti srpska jela, pošto se oni hrane potpuno drugačije od nas.

Sve je počelo pre 18 godina kada je hrabra katarina odlučila da Srbiju zameni Kolumbijom. Tada nije ni slutila da će se proslaviti zato što ume dobro da kuva.

– Kolumbijski specijaliteti, poput pohovanih banana sa začinima, nisu mi se dopali kada sam prvi put ručala u Bogoti. Nije mi polazilo za rukom da se naviknem na njihovu hranu, pa sam uzela stvar u svoje ruke i poželela da im ponudim našu hranu i sav merak koji ide uz nju – počinje za “Informer” priču Katarina.

U boemskoj četvrti Makarena otvorila je restoran “Beograd” i počela da sprema naša tradicionalna jela. kaže, Kolumbijcima se najviše dopada Karađorđeva šnicl, ali oduševljeni su i ćevapima, sarmama, pečenjem i domaćim hlebom.

– U Kolumbiji imate priliku da jedete sve. Ima dosta restorana indijske, kubanske, ruske i jevrejske kuhinje, ali i srpska jela su brzo našla put do srca Kolumbijaca – dodaje Katarina.

Ispred restorana “Beograd” vijori se zastava bivše Jugoslavije, pa njeni lokal posetioci brkaju sa ambasadom. Ceo ambijent je ukrašen slikama manastira i simbolima Srbije, a tu su i predmeti narodne radinosti i tradicionalne srpske nošnje.

– Nije bilo lako da započnem posao, naučim jezik i tako upoznam drugačiji mentalitet. Međutim, bila sam uporna i vredna i uz podršku prijatelja uspela sam da ostvarim svoj san. Danas je moj restoran jedan od najboljih u ovoj nama dalekoj zemlji – iskrena je Katarina.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top