All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Iskoristio je grešku banke i na prevaru uzeo MILION DOLARA. Sve je spiskao na provod i striptizete, a nije robijao NI DAN

Luk „Milki“ Mur iz Goldberna, Australija, uvek je mislio da će jednog dana nekako postati bogat. Radio je od svoje 13-te godine u supermarketu, kosio travnjake, prodavao osiguranje. Nije išao na fakultet kako bi nastavio da radi. Investirao je u hedž fondove i u 19. godini uspeo je da se skući i oženi svojom devojkom iz srednje škole Megan. Ali, 2008. se sve raspalo.

Tada je imao 22 godine. Krah na berzi opustošio je njegovu životnu ušteđevinu od 50.000 dolara. Izgubio je posao i zapao u očajanje. Onda, jednog jutra dok se vozio zaspao je za volanom i udario u kamion. Čudom je preživeo, ali je upao u depresiju i nije mogao da ustane iz kreveta. Majka mu se razbolela, pa je Mur morao da se stara o svom 12-mesečnom bratu. Raskinuo je sa Megan. Bio je sam, švorc, nezaposlen i blizu bankrota.

Ali onda se dogodilo nešto neobično – u julu 2010, kad je hipoteka na njegovu kompaniju trebala da istekne, ona je nastavila da se isplaćuje uprkos njegovim praznim računima u banci „Sent Džordž“. Automatski dug – 500 australijskih dolara – povučen je sa njegovog računa za ušteđevinu u banci “Sent Džordž” direktno na račun za hipoteku.

Sorti_kako_se_krije_novac_vesti_blic_safe_sto_ree

Dve nedelje kasnije to se ponovo dogodilo. Kad je proverio stanje na računu, video je da je nagomilao odgovarajući dug sa kamatom na svoje ime. Mislio je da će to prestati kad jednom pređe prag, međutim to se nije dogodilo. Njegova hipoteka je nastavila da se isplaćuje. Misleći da je poludeo, zatražio je da se na njegov račun za hipoteku prebaci 5.000 dolara, piše “Eskvajer”. Nekoliko dana kasnije nazvao je banku i dobio obaveštenje da je uplata prošla.

Mogao je da prenese novca u količini koji je želeo sa svojih računa, koji su bili prazni. Kad je isplata prošla, račun bi pokazao prezaduženost. Nastavio je da eksperimentiše, zahtevajući transfere od po 5.000 i 50.000 dolara. I dobijao ih je. Suštinski je dobijao „besplatan“ novac od banke, koja ili nije primetila ili nije marila za gomilanje zaduženja.

Stoga je Mur odlučio da živi na visokoj nozi, kako je oduvek želeo.

Tada 24-godišnjak, Mur se preselio u Surfers Paradajz u prelepom obalskom gradu Gold Koast i odao se raskalašnom životu, uključujući opijanje, striptizete, droge i putovanja. Kupio je luksuzni automobil „Alfa romeo“. Dane je provodio na plaži, a noći u barovima i striptiz klubovima.

Častio je pićem po barovima, prijateljima je plaćao „ples u krilu“. Dani i noći su ubrzo postali nedelje opijanja, plesa i neobaveznog seksa. Preselio se u stan sa sumnjivim bivšim kolegom s posla u rodnom Goldburnu. Ovaj mu je ubrzo tražio 20.000 dolara za prostitutke i drogu i Mur mu je dao novac. U decembru 2011, šest meseci otkako se preselio, žurki je došao kraj. Kolega je nestao sa novcem koji mu je pozajmio i nije odgovarao na njegove pozive. Preostalih 150.000 dolara koliko je uzeo od banke je protraćio. Ponovo je počeo da tone u depresiju.

-Imao sam nekoliko dobrih prilika u svom životu da napravim nešto od sebe. I omanuo sam svaki put – rekao je kasnije Mur.

Novac nije mogao da podigne u gotovini iz banke „Sent Džordž“ – jedini način da podrži preterana zaduženja i podigne keš bio je transfer. Mur je, naime, shvatio da može prebaciti novac na „Pejpal“ i potom na drugu australijsku banku.

Uz pomoć nove bankovne šeme kupio je srebrni „Maserati“ sa kožnim sedištima i pokupio ga u Sidneju, a da bio došao do Sidneja kupio je „Hjundai veloster“, jer mu je „Alfa romeo“ bio neispravan.

Nastavio je sa raskalašnim životom. Danju bi surfovao na internetu u svom penthaus apartmanu i kupovao sve što mu zapadne za oko – jaknu sa potpisom Majkla Džordana, bubanj sa potpisom Ejmi Vajnhaus. Naručio je potpisane fotografije svojih omiljenih muzičara – Red Hot Čili Pepers, Kis, Roling Stouns, Majkl Džekson i Bob Dilan, kupio je sliku Salvadora Dalija i nekoliko drugih umetničkih dela, navodi “Eskvajer”.

Ukupno je iz banke u gotovini uzeo 1,5 miliona dolara. Murov metod je bio uspešan do decembra 2012, kad je primećeno šta se događa. Mur je uhapšen i osuđen na četiri godine i šest meseci zatvora zbog obmane povezane sa prezaduženjem, koje je povuklo 1.671.201 dolar sa kamatama.

Surfers ParadajzFOTO: PROFIMEDIA
Surfers Paradajz

Ali, Mur se uložio žalbu i sam se predstavljao na sudu. Proučio je kriminalno pravo i fokusirao se na slučajeve obmane i prevare. Nakon meseci istraživanja otkrio je svoj spas – prema zakonu, obmana znači da je morao da uzrokuje neautorizovani odgovor od kompjutera – optužba koja nije mogla biti dalja od istine. Prema Murovom ugovoru s bankom, on je bio savršeno autorizovan da primi prekoračenja po odobrenju banke.

Kasnije je oslobođen, 2016, kad je njegov slučaj i izašao u javnost.

-Mogao sam da završim sa 50 miliona dolara, kupim privatno ostrvo u zemlji koja ne izručuje i imam sluge koje rade za mene do kraja života – rekao je Mur.

Umesto toga, danas planira da zaradi svoje bogatstvo na tradicionalni način – kao advokat. Očekuje da će uskoro diplomirati.

Zanimljivo je da ovo nije izolovani slučaj u banci „Sent Džordž“ – u maju 2016 21-godišnja studentkinja iz Sidneja uhapšena je jer je potrošila 4,6 miliona dolara na dizajnerske torbice i nakit kada je dobila neograničeno prekoračenje duga od podružnice banke, što postavlja pitanje koliko takvih slučajeva zaista postoji.

 (dijaspora.news/blic.rs)
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top