All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Inicijativa o Pravoslavnom savezu: Bugari traže ujedinjenje sa Srbijom!

Pavel Šopov, osnivač najpopularnije patriotske stranke u Bugarskoj,” Ataka” i potpredsjednik bugarske Skupštine i narodni poslanik poslaničke grupe „Ujedinjeni patriote”, Javor Notev, usaglasili su se da bi i za Srbe i za Bugare bilo dobro da se ujedinje u svojevrsni Pravoslavni savez.

– Mi vidimo odnose između Srba i Bugara kao dio sveukupnih odnosa između pravoslavnih naroda. Smatramo da nam je potreban novi Pravoslavni Balkanski savez. Nešto slično što postoji u Višegradskog četvorci, a ovo će se razviti na još višem stepenu. Zapamtite ovo što sam rekao. Moglo bi, u nekom trenutku, i da se stigne do neminovnosti da Evropski Savez bude i sa Rusijom, ali ne ova EU sa briselskim činovnicima kojima se komanduje iz Washingtona, već nam treba savez evropskih naroda koji je definirao veliki De Gol – rekao je bugarski poslanik Pavel Šopov. On je dodao i da apsolutno ne postoje negativne tendencije Bugara prema srbijanskom narodu.

– Naprotiv, odnosi su vrlo topli i srdačni. Skoro svi u Bugarskoj imaju ponekog prijatelja u Srbiji, kada svratim u srbijansku crkvu Svetog Marka ja se osjećam kao kod kuće – istakao je Pavel Šopov gostujući u emisji “Debate” u produkciji medijske kuće “Centar”.

Historičar Predrag Marković je za “Alo!“ komentirao ovu ideju.

– Ti planovi su zapravo prvobitni planovi Jugoslavije koji su često uključivali i Bugarsku. Dakle, to je samo povratak na staru historijsku tradiciju. Odnosi između srpskog i bugarskog naroda su sada stvarno odlični, mi sa Bugarima više nemamo nikakav problem. Bugari su narod koji izuzetno voli srpsku kulturu i tradiciju, obožavaju srpski roštilj, filmove, muziku…Sada kada više nemamo sukob oko Makedonije mi bismo sa njima dobro funkcionirali sasvim – objašnjava Marković.

Predsjednik općine Bosilegrad i Nacionalnog savjeta Bugara u Srbiji Vladimir Zaharijev mišljenja je da Srbija i Bugraska “treba zajedno da koračaju ka Evropi bez granica”.

– Sa tim konkretnim prijedlogom nisam upoznat, prosto nisam to još čuo, ali znam da smo mi predložili prije nekoliko meseci veliko pomirenje između dva bratska naroda Bugarske i Srbije i isplanirali da se sastanak simbolično organizuje 1. juna na Međunarodni dan djeteta. Također, smo predložili da se na sastanku odredi datum tokom 2018. pogodan za obje države kada bi se otvorio spomenik ili spomen ploča u Bosilegradu gdje bi se odala počast svim žrtvama ratova koje god da su nacionalnosti, a taj spomenik bi otvorili najviši državni organi. Treba da zaboravimo sve negativne stvari koje su se dešavale u prošlosti i da zajedničkim snagama idemo ka Evropi bez granica – kaže Zaharijev za Alo.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top