All for Joomla All for Webmasters
Srbija

I DALJE ČUVA SRPSKO VOJNIČKO GROBLJE U SOLUNU: Deda Đorđe je proslavio 90. rođendan!

Deda Đorđe je postao deo istorije kako Srbije, tako i Grčke, u kojoj je i rođen pre 90 godina.

Đorđe Mihailović, čuvar srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu, napunio je na Međunarodni dan rada 90 godina. Prkoseći godinama, predano nastavlja da dočekuje i ispraća goste i potomke srpskih ratnika stradalih na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu.

Deda Đorđe je postao deo istorije kako Srbije, tako i Grčke, u kojoj je i rođen pre 90 godina.

 

Dobro je poznat svima koji su posetili mesto na kojem počivaju posmrtni ostaci oko 8.000 heroja Velikog rata, stradalih tokom bitaka na Solunskom frontu, u redovima srpske vojske.

 

Više od pola veka brine o uređenju grobnica i svakom posetiocu govori o slavnoj i tragičnoj istoriji – uz obavezno kazivanje stihova Vojislava Ilića Mlađeg.

 

Mada je rođen 1928. godine, kao unuk i sin čuvara Zejtinlika, Đorđe Mihailović je za današnje generacije poslednja ikona Velikog rata.

 

Predstavlja sponu sa učesnicima čuvenih bitaka jer je sa njima drugovao sve do njihovog odlaska u večnost. Poslednji preživeli ratnik, Naum Đorđević, umro je 2006. godine, a Đorđe je nastavio da susreće potomke.

 

“Ja imam 90 godina, ali nema ko da me menja, da nasledi moju poziciju. Imam samo ćerku i zato radim”, objašnjava Mihailović.

 

Đorđe je od skoro u penziji, ali odlukom nadležnog ministarstva, nastavlja da obavlja svoju svetu dužnost.

(dijaspora.news/espreso.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top