All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

Hrvatska plaća 108.000 evra porodici Srbina, brutalno ubijenog nakon “Oluje”

Država je pokušala da se izvuče tvrdeći da je nastupila zastara potraživanja, međutim, sud je odbio taj argument

Presudu je doneo Županijski sud u Bjelovaru, koji je na taj način potvrdio nepravosnažnu presudu šibeničkog Opštinskog suda u ovom slučaju.

Tužba članova porodice Ćakić zasnivala se na osuđujućoj presudi protiv pripadnika hrvatskih oružanih snaga, koji je 20. avgusta 1995. godine ubio srpskog civila Janka Ćakića u selu Zečevo, kod Kistanja, nakon što je “Oluja” bila okončana, preneli su hrvatski mediji.

Nakon što je ubio Ćakića, ubica je zapalio telo, a zatim i kuću žrtve. Telo je pronađeno, identifikovano i sahranjeno u porodičnu grobnicu tek u aprilu 2015. godine.

Bjelovarski sud je zaključio da je počinilac bio pripadnik Hrvatske vojske tokom obavljanja vojne službe na prostoru na kojem više nije bilo vojnih akcija.

Država je pokušala da se izvuče tvrdeći da je nastupila zastara potraživanja, međutim, sud je odbio taj argument. Odšteta će biti isplaćena kćerkama pokojnog Janka i njegovoj udovici.

Janko Ćakić ubijen je u svojoj porodičnoj kući 20. avgusta 1995. godine, a ubica je za taj zločin osuđen na šest godina zatvora.

Ubica je Ćakiću ispalio hitac u glavu, jer je, navodno, na sebi imao košulju Vojske Republike Srpske Krajine, a zatim je zapalio kuću kako bi prikrio zločin.

Istragu je sprovela zadarska policija, a ubicu je osudio sud u Zadru još u februaru 1996. godine. Suđeno mu je za “obično” ubistvo, a ne za ratni zločin.

Odslužio je tri od ukupno šest godina zatvora jer mu je pola kazne oprošteno, nakon što ga je pomilovao tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman.

(Dijaspora.news/Srna)

 

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top