All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

HRVATSKA GLAT ODBILA: EU nudi 6.000 evra po prihvaćenom migrantu, Zagreb ni da čuje

BRISEL, ZAGREB – Za svakog migranta spasenog iz mora Evropska komisija će državi koja odluči da ga prihvati platiti 6.000 evra, a Hrvatska je odbila takvu ponudu Brisela.

Ova ponuda je deo predloženog koncepta Evropske komisije, koji je razrađen na osnovu dogovora država članica EU postignutom na prošlomesečnom samitu u Briselu, a o kojem će se još razgovarati, piše Večernji list.

 

Uz novac, EK nudi i druge mogućnosti državama koje bi na svojoj teritoriji dopustile uspostavljanje takozvanih kontrolisanih centara za iskrcavanje i obradu migranata.

Tom listu je potvrđeno da “Hrvatska i dalje ostaje pri odluci da takve centre – zvali se oni kontrolisani centri, kampovi ili hotspotovi – ne želi da dopusti na svojoj teritoriji”.

 

Zagrebački dnevnik navodi da bi tim centrima upravljale države uz podršku EU i agencija Unije, a mogli bi da budu privremeni ili uspostavljeni za određenu namenu. Navodi se da Brisel smatra da bi, kako bi se smanjio broj smrtnih slučajeva i osiguralo iskrcavanje, sve države Sredozemlja trebalo podstaknuti da uspostave ekipe za traganje i spašavanje.

(dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top