All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

Hrvati plaćaju Božoviću 50.000 evra zbog stravičnog mučenja: “Tukli su me osam dana, posledice osećam i danas”

Bivši pilot JNA Tomislav Božović (67) iz Pule prvi je srpski ratni zarobljenik kome će država Hrvatska morati da isplati čak 50.000 evra odštete zbog krvničkog zlostavljanja koje je pretrpeo u maju 1992. u ratnom zatvoru Kerestinec, blizu Zagreba.

Predudu je pre nekoliko dana doneo sud u Rovinju, kada je utvrđeno da je Božovića hrvatska vojna policija uhapsila zbog optužbe za ratne zločine i divljački mučila, iako je 1991. napustio vojnu službu.

U pritvoru u Puli niko ga nije dirao četiri meseca, ali kada je prebačen u Kerestinec sačekao ga je pakao koji je trajao osam dana. Tukli su ga danonoćno, stavljali mu pištolj pod vrat i držali u samici.

– Posledice premlaćivanja osećam i danas. Hrvatska vojna policija tukla me je palicama, a među njima i jedna mlada policajka. Stalno mi se vraćaju slike tih događaja. Kad su me tukli, pitali su se glasno:”Ko je njemu četniku dao ime hrvatskog kralja Tomislava?” – seća se Božović.

Navodi i kako je od trojice zatvorenika saznao i za mučenja u takozvanoj crnoj sobi, gde su ljude rastezali na kuke i mučili strujom.

Po puštanju iz zarobljeništva prebačen je na VMA na pregled, a potom je neko vreme ostao kod brata u Beogradu.

– Žao mi je samo što mnogi Srbi koji su bili u zaroboljeništvu danas nisu među živima, inače bi i oni mogli da se nadaju odšteti zbog svega što su preživeli. Skeptičan sam samo jer presuda još nije pravosnažna i tužilaštvo ima pravo žalbe. Dok je golub na grani, ne pravimo čorbu – kaže ovaj bivši pilot.

Dijaspora.news/Srpski telegraf

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top