All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

HRVATI OBNAVLJAJU TITOVU JAHTU: Galeb će postati muzej

Galeb će se novcem iz evropskih fondova obnoviti i postati muzej. Uz postojeću opremu tu će biti brojne dokumentacije, fotografije, videa i interaktivni sadržaji.

Sada je na brodu sve trošno, međutim uskoro će čitav brod biti obnovljen. Ono što je zanimljivo jeste da će ovaj brod muzej biti potpuno prilagođen slepim osobama i osobama u invalidskim kolicima.

Galeb je sagrađen za potrebe fašističke Italije, bio je italijanski pa nemački ratni brod, kada je i potopljen. Nakon Drugog svetskog rata postaje poznat kao Titov brod, ali i školski brod Jugoslovenske ratne mornarice.

Na njemu se rodia ideja o pokretu nesvrstanih. Gotovo da nema stranog državnika koji po službenom dolasku u Rijeku nije pitao za Galeba. Ipak, riječki je gradonačelnik na meti kritika, na njega godišnje odlazi pola miliona kuna državnog novca.

“Očito je da ‘Galeb’ mnogima smeta, meni je drago da on sa svojom istorijom ne smeta ni Evropskoj uniji, niti ministarstvima koja su učestvovala u proceni ovog projekta. Uostalom, brod Galeb je zaštićen kao trajno kulturno dobro Republike Hrvatske i naravno naša je obaveza da o njemu brinemo”, kazao je Vojko Obersnel, riječki gradonačelnik.

(Dijaspora.news/Vijesti RTL)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top